Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Libananco davasından dolayı borçlu durumda olan Uzan ailesine ve Cem Uzan’a yönelik, “Saint-Tropez gibi bazı eğlence mekanlarında eğlendiğini basın yoluyla öğrenmiş buluyoruz. Eğlenmesinin süresinin çok fazla uzun olmadığını, Türkiye’deki mahkemelerin verdiği ceza kararlarının kısa sürede inşallah Türkiye’de uygulanacağını belirtmek isterim. Eğer birinin parasını çalmaya çalışıyorsanız o parayı yedirmezler” şeklinde konuştu. 

76 MİLYONUN HAKKI 

Türk-İş Genel Başkanlığına seçilen Ergün Atalay’ı ziyaret eden Bakan Yıldız, burada gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bir soru üzerine Uzan ailesinin Türkiye’ye açtığı davaların toplam tutarının 235 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Yıldız, şöyle konuştu: “235 milyar dolar 10 yıl önceki Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılasıdır. Onlar bir Türkiye’yi, Türkiye’nin tamamını istediler. Şu anda biz gayri safi yurt içi hasıla olarak üç katına çıktık. Şu anki Türkiye’nin de üçte birini istiyorlardı. Dört büyük tahkim davasını da Türkiye kazandı. 

1 KURUŞU BIRAKMAYIZ

Birinin temyizi vardı, onu da Türkiye kazandı. Bütün avukatlık masraflarını Uzan ailesinden tahsil etmek için girişimlerde bulunduk. 5 milyon dolar birinci davadan aldık, yarım milyon dolar ikinci davadan aldık. Şimdi Libananco davasından dolayı 18 milyon dolarlık bir alacağımız var avukatlık masrafı olarak. Biz harcadığımız paranın 1 kuruşunu Uzanlar ailesine bırakmayız. 76 milyon vatandaşımızın burada hakkı var. ”

Başçı’nın 1.80 tahmini 7 milyar dolar getirir
 
MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın, doların önümüzde sene yeniden 1.80 lirayı görebileceği şeklindeki açıklaması üzerine ise Yıldız, “Sayın Başçı’nın temennilerine, hesaplarına mutlaka katılıyorum. Çünkü bunun bir yıl sürmesi halinde 1.80’lik parite, Türkiye’deki maliyetlerin en az yüzde 12-13 daha azalacağı anlamına  gelir. Bu da yaklaşık 7 milyar dolara karşılık geliyor. Eğer ham petrol fiyatları 100 dolarlar seviyesine inerse ve 1.80’ler paritesini 2014 yılında görürse, Türkiye’nin enerjiyle alakalı ithal girdilerinin 7 milyar dolar daha düşeceğini söylemem lazım. Bu bizim temenni ettiğimiz bir konu” diye konuştu. 

Gazda 1 TL işlem ücreti almayacağım

ANKARA’da doğalgaz satışında her işlem için 1 lira komisyon ücreti alınmasına ilişkin bir çalışmaları olup olmadığına yönelik soru üzerine Yıldız, Başkent Doğalgaz’ın özelleştikten sonra böyle bir bedeli kendi uhdesi için almayacağını söyledi. Alınan 1 liraların PTT ile yapılan anlaşma doğrultusunda PTT’nin aldığı bir ücret olduğunu ifade eden Yıldız, bunun Başkent Doğalgaz tarafından istenmediğini belirtti. Yıldız, şirketin kendi merkezlerinde ve veznelerinde 1 liralık ücret alamayacağını bildirdi. Yeni bir sismik arama gemisi alınmasının gündemde olup olmadığına yönelik soruya ise Yıldız, “Bu yılki çalışmaları gözlemledikten, gelirlerini, giderlerini belirledikten sonra bu konuda karar vereceğiz” yanıtını verdi.