Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) masaya yatırdığı, çok sayıda tüketici ve sigorta acentesinin şikayetine konu olan habersiz sigorta poliçesi düzenlenmesi konusunda ortaya vahim bir sonuç çıktı. ATO araştırmasının sonucuna göre, bazı bankaların mevduat, kredi kartı veya kredi müşterilerine haber vermeden çeşitli dallarda sigorta poliçesi düzenleyerek, bedelini müşteri hesabından tahsil ettikleri belirlendi.

ATO, çok sayıda tüketici ve sigorta acentesinin şikayetine konu olan habersiz sigorta poliçesi düzenlenmesi konusunu masaya yatırdı. Buna göre, bazı bankalar mevduat, kredi kartı veya kredi müşterilerine haber vermeden çeşitli dallarda sigorta poliçesi düzenleyerek, bedelini müşteri hesabından tahsil ediyorlar. Sigortadan haberi olmayan müşteri, ya hiç olmayan bir riskini sigortalatıyor ya da parasını ödediği poliçenin sağladığı haklardan risk gerçekleşse bile haberi olmadığı için yararlanamıyor.

-HABERSİZ SİGORTA GENELGESİ-

Bazı kredi kuruluşlarının kredi kartı, mevduat, kredili mevduat hesabı gibi araçlar kullanarak sigorta primi tahsil ettiği konusunda gelen şikayetlerin artması üzerine Hazine Müsteşarlığı 27 Ekim 2010 tarihinde bir genelge yayınladı. Genelgede, Sigortacılık Kanunu'nun ilgili maddesi hatırlatılarak, sektöre duyulan güvenin sarsılmasının önlenmesi için vatandaşların mağduriyetine sebep olan kredi kuruluşlarında genel müdür, genel müdür yardımcısı, sigortacılık işlemlerinden sorumlu personel, şube müdürü ile sigorta şirketi yetkilerinin işlemden sorumlu tutulacağını ve haklarında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

-TÜKETİCİNİN BİLGİSİ OLMADAN POLİÇE YENİLENİYOR-

Bazı bankaların müşterilerine kredi kullandırırken çeşitli adlar altında "zorunlu olarak" düzenledikleri sigorta poliçelerini, kredi geri ödemeleri bittikten sonra da tüketicinin bilgisi olmadan yeniledikleri belirlendi. Sadece kredi geri ödemesi süresince sigorta poliçesinin devam ettiğini düşünen tüketiciler, hesap hareketlerini kontrol etmedikleri sürece poliçelerinin yenilendiğinin farkına bile varmıyor. Hesaplarından sigorta primi kesildiğini fark eden tüketiciler ise söz konusu bedeli ya tam alamıyor ya da gecikmeli tahsil edebiliyorlar. Tüketiciler, bilgileri olmadan yenilenen poliçeyi iptal ettirmek için de emek ve para harcamak zorunda kalıyorlar.

-SEÇME HAKKI YOK, HAKSIZ REKABET VAR-

Bankaların portföylerinde kullandırdıkları krediler çeşitlendikçe, bu kredilerle birlikte sigorta poliçeleri de yaptırıyorlar. Kredi kullanan vatandaş, hangi sigortanın zorunlu hangisinin ihtiyari yani isteğe bağlı olduğunu bilmediği ve krediyi kullanabilmek için yaptırması gerektiğini düşündüğü için, kredi borcuyla birlikte bir sigorta poliçesinin ödemelerini de üstlenmiş oluyor. Piyasada hizmet veren onlarca sigorta şirketi arasından serbestçe seçim yapma hakkına sahip olan vatandaş, bu hakkını kullanamadığı gibi, sigorta şirket ve acenteleri de haksız rekabetle karşı karşıya kalıyor. Örneğin A bankasından konut kredisi alan vatandaş, hayat sigortası yaptırmasının zorunlu olmadığını bilmediği için, bankanın işaret ettiği şirkete hayat sigortası yaptırıyor.

-BANKA MÜŞTERİSİ POTANSİYEL SİGORTA MÜŞTERİSİ-

Organik bağı bulunan sigorta şirketinin acentesi olarak faaliyet gösteren banka şubeleri, mevduat, kredi ya da kredi kartı müşterilerini potansiyel sigorta müşterisi olarak görüp, pazarlama faaliyetlerini yürütüyor. Tüketicilerin iletişim bilgisine sahip olmaları, diğer sigorta acentelerine göre banka şubelerini daha avantajlı hale getirirken, telefonla tüketiciye ulaşarak poliçe onayı alıyor. Tüketici, poliçeyi görmeden, telefonla dinleyip anlayabildiği kadarıyla onaylayıp, daha sonra sigortadan yararlanmak istediğinde mağduriyetler yaşayabiliyor.

-SİGORTA VAR POLİÇE YOK-

Araştırmada habersiz, telefonla veya bildirim yapmadan poliçe yenileme durumlarında tüketiciye sigorta poliçesinin ulaştırılmadığı, tüketicinin kendisi için çeşitli adlar altında düzenlenen sigorta poliçesini kabul etse bile çoğu zaman talep etmeden poliçeye sahip olamadığı ve zaten imzalanmadan yürürlüğe giren poliçelerin, çoğunlukla müşterinin eline ulaşmadan süresini tamamladığı belirlendi.

-AYGÜN'DEN UYARI: "HESAP HAREKETLERİNİZİ KONTROL EDİN"-

ATO Başkanı Sinan Aygün, can ve mal güvencesi sağlaması gereken sigorta şirketlerinin bazılarının yanlış uygulamalarıyla tüketicilerin sigortasını attırır hale getirdiğini söyledi. Vatandaşların habersiz sigorta yapılması veya sigorta poliçesinin yinelenmesi sorunuyla sıkça karşılaştığını ve kendisine de konuyla ilgili şikayetler geldiğini kaydeden Aygün, tüketicilere "Bankalarla imzaladığınız sözleşmeleri ayrıntılı olarak okuyun. Hesap hareketlerinizi ve kredi kartı ekstrelerinizi sık sık kontrol edin" dedi.
Banka müşterilerinin potansiyel sigorta müşterisi olarak görüldüğünün altını çizen Aygün, Hazine Müsteşarlığı'nın genelgesine rağmen, bazı bankaların güven zedeleyici bu uygulamayı sürdürdüğünü kaydetti. Aygün, vatandaşların bilmeden sahip oldukları poliçeleri iptal ettirmek için bankalara başvuru yollarının açık olduğunu da ifade etti. (ANKA)
(BRŞ/ORH)