Olcay AYDİLEK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik dağıtım şirketleriyle ilgili yatırımlar, müşteri şikayetleri ve hat bağlantı taleplerini içeren bugüne kadarki en geniş çaplı soruşturma sürecini başlattı. HABERTÜRK'ün güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre sektörde bomba etkisi yaratan soruşturmalar, şu 3 konuya odaklandı:

YATIRIMLAR EKSİK: Enerji Bakanlığı şirketlerinde yatırım denetimi yaptı. Raporlar, EPDK'ya gönderildi. Bazı dağıtım şirketlerinin öngülen tutarda ve niteliklerde yatırım yapmadığı saptandı. Bu dağıtım şirketleriyle ilgili soruşturma açıldı. Şirketlerden savunmaları istendi. Bazı dağıtım bölgelerinde, yatırım yapılmış gibi gösterildiği ve bunun bedelinin tarife üzerinden alındığı belirtiliyor.

ŞİKAYETLER YOĞUNLAŞTI: Bazı dağıtım şirketleri hakkında başta EPDK olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, açma-kapamadan arıza bildirimine, arızılara müdahaleden elektrik kesintilerine kadar uzanan çok sayıda ve farklı konuda şikayet geliyor. İncelemeler sonunda 'haklılık payı' bulunan şikayetler dikkate alındı.

BAĞLANTI SORUNU VAR: EPDK'nın yaptığı incelemeye göre bazı şirketler, abonelerin hat bağlantı taleplerini zamanında karşılamıyor. Süre çok uzuyor, talepler sonuçsuz kalıyor.

BAZI BÖLGELERDE YATIRIM KAĞIT ÜZERİNDE

Bazı dağıtım şirketlerinin, kağıt üzerinde bölgelerine yatırım yapmış gibi gösterdikleri, elektrik tarifeleri üzerinden bu yatırımın bedelini tahsil ettikleri öne sürülüyor. Bu iddialar soruşturma sonrasında netleşecek.