Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi faturaların ödenmesi sırasında Fatura Ödeme Merkezleri (FÖM) tarafından vatandaştan istenen 1 TL'lik komisyon ücretlerine elektrik faturaları için önlem getirildi. Akşam gazetesinden Miray Çİmen'in haberine göre; fatura bedeli dışında tahsil edilen 1 liralık komisyon bedelinin, ilgili şirketlerce faturaya eklendiği gerekçesi ile alınan bu kararla, tüketicilerin fazladan bir TL ödemelerinin önüne geçilmiş oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) düzenlemenin gerekçesini, "Görevli tedarik şirketlerinin faturaların tahsilatı konusunda hizmet alımı yaptıkları FÖM tarafından, tüketicilerden her bir fatura başına 1 TL aldıkları gözlenmiş, uygulama dönemi tarifeleri belirlenirken tahsilat masrafları zaten ilgili şirketlerin tarifelerine eklendiğinden, fatura tahsilatı sebebiyle tüketiciden herhangi bir ad altında ücret alımı yasaklanmıştır" şeklinde açıkladı.

DİĞER FATURALARDA DEVAM

Bu yasak, sadece elektrik faturalarını içeren kısmi bir düzenleme. Diğer faturalar için 'işlem' adı altında alınan 1 liralık komisyon tahsil edilmeye devam edecek. Konu hakkında değerlendirmede bulunan BDDK yetkilileri, 'bedava hizmet' verilemeyeceğini vurgulayarak, düzenlemeyle vatandaştan 'işlem ücreti' adı altında mükerrer ödeme alınmasının önüne geçildiğini belirtiyor.