Kullandığı elektriği istediği şirketten alma hakkı tanıyan 'serbest tüketici' olma limitinin geçtiğimiz aydan itibaren 135 TL'ye düşmesi 'fatura taşıma' dönemini başlatırken bir yandan da rekabeti kızıştırdı. Piyasada faaliyet gösteren 10'u aşkın şirketten bazısı faturasını kendisine taşıyana cazip indirim imkanı sunarken Fiba Holding çatısı altında faaliyet gösteren Cerean Eneji de aboneliklerini Cerean'a taşıyan serbest tüketicilere 2 yıl 'zam yapmama' sözü verdi. Hiçbir koşul öne sürmeden 2 yıl boyunca abonelerine 'zam yapmama' vaadinde bulunan Cerean Enerji Genel Müdürü Dr. Onur Yazgan, hem üretici hem de perakedenci olduklarından dolayı bu tür bir sözü abonelerine verdiklerini kaydetti. Yazgan "Aracı olmadan doğrudan tüketiciye elektrik sağlıyoruz'' dedi. Enerji satışlarının yüzde 70'inin rüzgardan olduğunu belirten Yazgan, Cerean'ın aynı zamanda Türkiye'nin en büyük rüzgar enerji santrali (RES) elektrik üreticilerinden biri olmasının rekabet avantajı yarattığına dikkat çekerek, enerjinin her alanında yatırım yaptıklarını ifade etti. Yazgan "Ülkelerin gelişmesi enerji kaynakları ile doğrudan bağlantılı.

Rekabet ortamı sağlanmalı

Türkiye, rüzgar ve güneş gibi sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynakları açısından büyük potansiyel taşıyor" diye konuştu. Fiba Holding tarafından Hatay'ın Samandağ bölgesinde konumlanan ve Ziyaret adı verilen RES'in 2010 yılında faaliyet geçtiğini belirten Yazgan "2.5 mw güce sahip toplam 26 türbinden oluşan santral, ayda ortalama 20 milyon kwh elektrik üretiyor ve böylelikle 130 bin nüfusu sahip Hatay'ın Samandağ ilçesinin tüm elektrik ihtiyacını sağlıyor" dedi. Türkiye'de enerji ticareti imkanlarının artırılması ve şaffaf bir enerji piyasa yapısınn hakim olması gibi beklentileri olduğu da belirten Yazgan, serbest piyasanın etkin olduğu bir rekabet ortamının tüketici ve ürticiler arasındaki dengeyi sökterde sağlayacağını kaydetti. Öte yandan aylık elektrik faturası 133 TL ve üzeri olan tüketicilerin aboneliklerini başka şirkete taşıyabilmesi için geçmiş borcunun olmaması gerekiyor.

Göçmen kuşlara yakın takip

Cerean Enerji'nin Hatay'ın Samandağ ilçesinde kurduğu rüzgar enerjisi santralinde bir de kuş gözlemcisi görev yapıyor. Burada görev yapan Mehmet Gül, bölgenin göçmen kuşların geçtiği bir güzergah olduğunu belirterek, kuşların geçiş sırasında rüzgar türbinlerinin 15-30 dakika arasında kapatıldığı söyledi. Göçmen kuşların türlerinin, geçtikleri gün ve saati sürekli rapor ettiklerini de belirten kuş gözlemcisi Gül, bu raporları ilgili bakanlığa gönderdiklerini söyledi. Genel Müdür Yazgan'ın verdiği bilgiye göre, artık her rüzgar enerjisi santralinde bir kuş gözlemcisi bulundurmak zorunluluk.

Birol Keleş / STAR