Tüketiciler Birliği Kahramanmaraş Şube Başkanlığını da yürüten Tanrıverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun elektrik faturalarından alınan kayıp-kaçak bedelinin tahsil edilmesinin hukuka aykırı olduğuna ilişkin karar verdiğini anımsattı.

Bunun üzerine tüketicilerin elektrik faturalarından tahsil edilen kesintiyi alabilmek için çeşitli yollara başvurduğunu belirten Tanrıverdi, "Bu konuda artık Yargıtay'ın net bir kararı var" dedi.

Tüketicilerin, faturalarında tahsil edilen kayıp-kaçak bedelinin iadesi için hakem heyetlerine başvurmalarının öngörüldüğünü dile getiren Tanrıverdi, hakem heyetlerinin bugünkü iş yüküyle zaten dosyaların arasında kaybolduklarına işaret etti.

Bu nedenle konunun idari mercilerce çözüme kavuşturulmasını beklemek gerektiğine dikkati çeken Tanrıverdi, "Bunun için de tüketiciyi korumakla görevli genel müdürlüğümüz ile EPDK bir araya gelerek, geçmişte alınan hukuksuz ücretlerin tüketicilere iadesi konusunda, tüketiciyle nasıl helalleşilir, bunun bir formülün bulmaları lazım" diye konuştu.

"Alınan karar her tüketici için aynı"

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kayıp-kaçak bedelleriyle ilgili aldığı karanın her tüketici için aynı olduğunu söyledi.

Bu yüzden artık tüketici heyetleri ve mahkemelere gitmeye gerek kalmadığını savunan Tanrıverdi, şöyle konuştu:

"Artık icra edilebilir bir durum söz konusu. Bu işlemin yasaya aykırı olduğu en üst hukuk merci tarafından tescil edilmiş vaziyettedir. Artık hukuki yönden tüketici haklı mı, haksız mı, bunun kararını vermek için hakem heyetine, mahkemelere gitmeye gerek yok. Tüketiciler, icra yoluyla da bu ücretleri alabilir. Bunun için önce dağıtım şirketlerine başvurarak kendilerinden kesilen miktarı öğrenmeleri gerekiyor. Ardından paranın iadesiyle ilgili talepte bulunmalarını, dağıtım şirketinin ödememesi halinde de edindikleri belgeyle icra müdürlüklerine başvurarak haklarını icra yoluyla tahsil etmelerini öneriyoruz."

Tanrıverdi, Kahramanmaraş'ta 2011'de bir tüketicinin başvurusu üzerine Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti olarak, elektrik faturasına yansıtılan yüzde 15 oranındaki kayıp-kaçak bedelinin tüketiciye iadesine karar verdiklerini ifade etti.

Yargıtay'ın son kararının, 2011'de verdikleri kararın doğruluğunu göstermesi açısından önemli olduğuna işaret eden Tanrıverdi, kayıp-kaçak bedelleriyle ilgili eskiden mahkemelerin çoğunluğunun, tüketicilerin taleplerini usül yönünde reddettiğini belirtti.

Yargıtay kararını tebrik ettiklerini dile getiren Tanrıverdi, "Bizim yıllardır savunduğumuz konuydu. Bunun en üst hukuk merci tarafından da tescil edilmiş olması, doğru yerde durduğumuzun göstermesi açısından da sevindirici" dedi.