Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, yıllara göre enflasyon değerlerini gözden geçirerek enerji ve akaryakıt vergilerine yapılan zamları yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iktidarın 2008'den beri devam eden küresel krizden Türkiye'nin etkilenmediğini söylemesinin yanıltıcı olduğunun ileri sürerek, krizden etkilenmenin göstergesinin son zamlar olduğunu iddia etti.

Zamların enflasyonun üzerinde olduğunu öne süren Kaya, ''Halkın geçim seviyesi ortada. Yıllara göre enflasyon değerlerini gözden geçirerek enerji ve akaryakıt vergilerine yapılan bu zamları mutlaka yargıya taşıyacağız'' dedi.


-''Ekmeğimize de zam gelecek''-


Enerji fiyatlarındaki artışın üretim maliyetlerine de yansıdığına dikkati çeken Kaya, temel tüketim maddelerinde de zam beklentisi yaşandığını kaydetti.

Ana girdi maddelerine yansıyacak zammın, halkı cezalandırmak olacağını öne süren Kaya, ''Bizim için soğuk bir kış gelmiş oldu'' şeklinde konuştu.

Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:

''Özel sektör, enflasyon rakamları büyümesin, tüketim rakamları seviyesinde olsun, halk rahat tüketsin' diye gayret sarf etmiş, fedakarlık göstermiştir. Fakat siyasi iktidar özellikle son dönemlerde yaptığı zamlarla 'siz niye bu zamana kadar zam yapmadınız, siz zam yapmıyorsanız ben size zam yaptırmasını bilirim' der gibi, zam politikası uyguladı. Artık bu zamlarla un fabrikasının elektrik gideri, fırıncının ısı gideri artacağı için maalesef ekmeğimize de zam gelecek.''


BBP, doğalgaz zammını Danıştay'a götürüyor

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, doğalgaz ve elektriğe 6 ay aradan sonra yapılan zammın, üretim maliyetlerini doğrudan etkileyerek, sanayicinin rekabet gücünü düşüreceğini söyledi. Destici, bundan önceki doğalgaz zammında olduğu gibi bu zammı da Danıştay’a götüreceklerini ifade etti.

1 Ekim ile birlikte doğalgaz ve elektriğe belli oranlarda zam getirilmesi üzerine BBP Genel Başkanı Destici, yazılı bir açıklama yaparak duruma tepki gösterdi. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların Türkiye'nin enerji alanında yaşadığı ve gelecekte yaşayacağı sıkıntılı günlerin göstergesi olduğunu belirten Destici, 1 Ekim’den geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 9.8 ve elektriğe ise yüzde 10.1 oranında yapılan zamma tepki göstererek zamların geri alınması için Danıştay'a başvuru yapacaklarını dile getirdi.

BBP’nin geçtiğimiz Nisan ayında 'Elektriğe ve Doğalgaz'a yapılan zamların durdurulmasına ilişkin yaptığı müracaatın ardından kendilerine Danıştay 13.Dairesi’nden gönderilen ve ‘Hasım Düzeltme Kararı’ başlıklı yazının içeriğini anlatan Destici, Danıştay’ın şu cevabını hatırlattı: "BBP tarafından, elektiriğe ortalama yüzde 8.1 oranında zam yapılmasına ilişkin 31.03.2012 tarih ve 3759 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararınını iptali istemiyle Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın hasım mevkiinden çıkartılarak, dava dilekçesinin 2577 sayılı iİdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 15. maddesinin C fıkrası gereğince gerçek hasım olarak tespit edilen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na bu kararımızla birlikte tebliğ edilmek suretiyle dava dosyasının tekemmül ettirilmesine, kararın bir örneğinin taraflara tebliğine, 20.06.2012 tarihinde oy birliğiyle karar verildi." Destici, "Yaptığımız başvuruya 'sözde değerlendirme' yaparak tarafımıza yazı yazan Danıştay Onüçüncü Dairesini yine başvuracağız ve her iki başvurunun müspet sonuçlanması için takipçi-gayretçi olacağız." dedi.

Yeni başvurularında en son Nisan 2012’de elektriğe yüzde 8.7, doğalgaza ise yüzde 18.7 oranında zam yapıldığını hatırlatacaklarını aktaran Destici, muhteva olarak ta, çetin kış şartlarında vatandaşın en önemli imkanı olan doğalgazın ve olmazsa olmazları arasında yer alan sosyal devletin gereği olan ayrıca sanayinin en önemli girdilerinden elektrik ve doğalgaza yapılan zammın durdurulmasını talep edeceklerini kaydetti.

"ALTI AYDA BİR ARTAN FİYATLAR SANAYİCİYİ VE VATANDAŞI SARSIYOR"

Türk sanayicisinin ve vatandaşın 6 ayda bir artan enerji fiyatları sonucu yükselen maliyetlerle uğraşmak zorunda kaldığını, vatandaşı ve sanayiciyi sarstığını belirten BBP Genel Başkanı Destici, sözleri şu şekilde sürdürdü: "Sanayici dış pazarlarda en çok enerji maliyetleri nedeniyle zorlanıyor. Üretimde ve ihracatta üzerine düşen görevi yerine getirebilmesi için özellikle enerji ve işçilik maliyetlerinde rekabet ettiği ülkelerin gerisine düşmemesi gerekiyor. Ayrıca ülkemizde, Memur maaşlarına yüzde 4 zam yaparken 'cebinde akrep var' misali elleri geri gidenlerin, doğalgaza 9 ayda yüzde 29,3 zam yapıyor. Bu şu manaya gelmektedir: Vatandaş geçtiğimiz yıl 100 lira öderken bu yıl 130 lira ödeyecektir. Bu nasıl vicdandır. Zammı yapanlar bunu nasıl anlamlandırıyorlar"

"ASGARİ ÜCRET 740 LİRA VE 6 MİLYON İNSAN BU ÜCRETLE YAŞAM SAVAŞI VERİYOR"

Türkiye’nin 6 milyona yakın insanın asgari ücretle yaşadığı bir ülke olduğunu vurgulayan Destici, asgari ücretin 740 lira olduğuna değinerek, "60 metrekare bir ev, geçen yıl ayda en az 200 liraya ısınıyordu. Durum bu halde iken, gerçekleştirilen zamları ve çetin geçecek bir Kış yolda iken vatandaşı şimdiden soğuğa terkeden bu acımasızlığı tel'in edip kınıyoruz. Ve memurun, işçinin tüm maaş bordroluların durumlarının gözden geçirilmesini istiyoruz." diye konuştu.

AA-CHA