Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, e-haciz uygulamaları ile hiç bir mükellefi zora sokmak istemediklerini vurgulayarak, "Ama hiçbir mükellefin hesabında nakdi varken, geliri varken, 75 milyonun hakkını hukukunu da ödememezlik içine girmesine de izin vermeyiz. Açık ve net söylüyorum. Bir yandan mükellefimiz bizim başımız gözümüz üstünde, hayatını kolaylaştırmak için her şeyi yaparız. Ama kendisi beyanname vermiş ben bu kadar para kazandım size de bu kadar para vereceğim diye. Sonra da hesabında para var, bize parayı vermiyor. Elektronik haciz uygulaması devam edecek" dedi.



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, makamında, Kayıt Dışı ile Mücadele Eylem Planı çerçevesinde elde edilen sonuçları paylaşmak ve hayata geçirilecek yeni adımları da tanıtmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Şimşek toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. TOBB Başkanı'nın gündeme getirdiği e-haciz uygulamalarının anımsatılması üzerine Şimşek, hiç bir mükellefi zora sokmak istemediklerini belirterek, "Ama hiçbir mükellefin hesabında nakdi varken, geliri varken, 75 milyonun hakkını hukukunu da ödememezlik içine girmesine de izin vermeyiz. Açık ve net söylüyorum. Bir yandan mükellefimiz bizim başımız gözümüz üstünde, hayatını kolaylaştırmak için her şeyi yaparız. Ama kendisi beyanname vermiş ben bu kadar para kazandım size de bu kadar para vereceğim diye. Sonra da hesabında para var, bize parayı vermiyor. Vatandaşımıza, milletimize karşı biz hesap vermek zorundayız. Yani elektronik haciz uygulaması devam edecek. Biz Maliye Bakanlığı olarak kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.

-ELEKTRONİK TİCARETTE VERGİ KAYBINI EN AZA İNDİRMEMİZ GEREKİYOR-

Elektronik ticaretin boyutuyla ilgili bir soruya Bakan Şimşek, elektronik ticaret her sene katlanarak arttığını söyledi. 2003 yılında elektronik ticaret hacminin 262 milyon TL olduğunu belirten Şimşek, 2011 yılında ise elektronik ticaret hacminin 22.8 milyar TL'ye ulaştığına işaret etti. Elektronik ticareti desteklediklerini dile getiren Şimşek, bunun yapılırken vergi kayıp kaçağının da en aza indirilmesi gerektiğini kaydetti. Şimşek, "Bunun içinde dünyadaki en iyi uygulamalarda çalışıyoruz. Onlardan elde ettiğimiz bilgi ve tecrübeler çerçevesinde Türkiye'deki sistemi geliştireceğiz" dedi.

-KONUTTA DENETİMLERİ ARTTIRACAĞIZ-

Maliye Bakanı Şimşek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın inşaat sektöründeki bütün firmaların bütün faaliyetini kontrol altına almaya yönelik olarak bir bilgi altyapısı oluşturduğunu söyleyerek, "Bir kayıt alt yapısı oluşturuyor. Biz bunu kullanarak burada kayıt dışılığı azaltmayı hedefliyoruz" dedi.
Gündemde yer alan "satılacak konutların değerine göre KDV'lerinin ayrılaştırılmasının" ayrı bir konu olduğunu söyleyen Şimşek, bunun vergi adaletini sağlamaya yönelik olduğunu kaydetti. Konunun Plan Bütçe Alt Komisyonunda tartışıldığını belirten Şimşek, taktirin Meclisin olduğunu ancak bakanlık olarak bu yönde önemli bir düzenleme yaptıklarını ve gönderdiklerini anlattı. Şimşek, burada yeni bir uygulama yeni bir vergiden çok sektörü bütün yönleriyle kayıt almaya çalıştıklarını ifade etti. Şimşek, "Denetim yapıyoruz zaman zaman, satılmış dairelere gidiyoruz. metrekarede 149'u aşmamak için KDV iadesi almak için bir şekilde dairelerin birleştirildiğini görüyoruz. Çok lüks yerlerde 800-900 tane daire çıktı. Biz bu verileri toplayacağız. Denetimlerimizi artıracağız" diye konuştu.

-""VERGİ İADELERİ KALKTI FİŞ TOPLAMA AZALDI' GİBİ BİR ALGIYA KATILMIYORUM"-

Vergi iadesiyle ilgili yönlendirilen bir soruya Maliye Bakanı Şimşek, "Vergi iadeleri kalktı fiş toplama azaldı" gibi bir algıya katılmadığını belirterek, "Rakamlar bunu desteklemiyor. Türkiye'de perakende sektörü çok daha organize bir hale geldi. Eskiden perakende sektörü çok daha ufak ölçeklerde ve kurumsallaşma altyapısına uzak bir çerçevede gidiyordu. Şimdi AVM'lerde kiralar euro üzerinden alınıyor. Bizim adımıza o kirayı toplayan AVM hissedarları o işle uğraşıyorlar. Bir sabit birde ciro üzerinden kira var. Dolayısıyla Türkiye eski Türkiye değil. Eskiden olduğu gibi işletmeyi kuran aynı zamanda orada çalışmıyor. Gelenlerin fiş pazarlığı yapma mutlaka tek tük vardır bir yerlerde. Çok ciddi bir farklılık yaratıldı" ifadelerini kullandı.

-"TÜRKİYE'DE VERGİ MÜKELLEFİ SAYISI FENA DEĞİL"-

Bir gazetecinin "Nüfusumuz 2002 yılında 64 milyondan 75 milyona çıktı. Mükellef sayısı yeterli mi?" sorusuna Şimşek şöyle yanıt verdi:
"Tabi ki değil. Geçtiğimiz iki hafta içerisinde 5 bin 500 denetim elemanı sahaya çıktı. 12-13 bin yeni mükellef bulduk. Her hafta bunu yapsak Biz memnun değiliz, nasıl memnun olalım. Ama şu bir gerçek; mükellef sayısında artış var. Birde Türkiye'deki vergi sisteminden kaynaklanan vergi mükellefi azlığı var. Ben İngiltere'de, New York'ta, dünyanın önemli yerlerinde çalıştım. Oralarda sizin ücretli olmanız önemli değil. Yine vergi beyannamesinde bulunuyorsunuz. Çünkü ödediğiniz kaynağında kesilen vergi ile sizin veya devletin lehine farklar oluşabiliyor. Sizin başka gelir kaynaklarınız olabiliyor. Bütün ücretliler batıda veri mükellefidir. Bizde böyle geçmez, böyle bir algı yok. Halbuki o açıdan bakarsanız Türkiye'de vergi mükellefi sayısı fena değil. O rakamlara bakmak lazım. Burada batıya paralel vergi sisteminde bir değişikliğe gidilirse göreceksiniz."

-"SGK ÖNÜMÜZE NE KOYARSA BİZ ÖDÜYORUZ"-

Şimşek, bütçede en büyük sıkıntılarının Sosyal Güvenlik Kurumu'nun faturasının bilinmemesi olduğunu söyledi. Şimşek, "Açık hesap şeklinde çalışıyorlar. Önümüze ne gelirse önüyoruz. Yılın ilk 4 ayında, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Maliye Bakanlığı'ndan aldığı para geçen yılın ilk dört ayına göre 1,5 milyar TL daha fazla" dedi. Şimşek, SGK'nın hızlı bir şekilde bu yönde adım atmalarından kendilerinin memnun olacaklarını, gerekirse de beraber çalışacaklarını kaydetti.

-"GELİR VERGİSİYLE İLGİLİ İKİNCİ TASLAK ELİME GELMEDİ"-

Gelir vergisi ile ilgili çalışmaya yönelik soru üzerine de Şimşek, ilk taslağın kendisine geldiğini, ikinci taslağın kendisine de gelmediğini kaydetti. Şimşek, konuyla ilgili yetkili kişilere çalışmanın hızla tamamlanmasını söylediğini kaydetti.

-BİN 500 VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI ALACAĞIZ-

Ne kadar denetim elemanı alacaklarına ilişkin bir soruya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu'nun kurulmasının Türkiye'de bir devrim olduğunu belirterek, kurulun uzmanlaşan birimler halinde görev yaptığını kaydetti. Şimşek, bu sene için bin 500 yeni müfettiş yardımcısı almayı hedeflediklerini belirterek, önümüzdeki birkaç yıl için de yine bin 500 müfettiş yardımcısı almayı hedeflediklerini açıkladı. Şimşek, bu sınırın eğitim kapasitesiyle ilişkili olduğunu, eğitim kapasiteleri olsa bu sene bu rakamı 12 bine çıkartmayı hedeflediklerini anlattı. (ANKA)