Hükümet SSK, Emekli Sandığı Bağ-Kur’dan emekli olanların maaşları arasındaki uçurumları gidermek için çaba gösterirken, bir yandan da emekli maaşlarının net asgari ücret seviyesine getirilmesini sağlamaya çalışıyor. Türkiye’de bugün sayıları 20 milyon 630 bin 875 aktif sigortalı çalışana karşılık, 11 milyon 785 bin 403 emekli bulunuyor. Böylece her bir emekliye 1,75 oranında çalışan adına kesilen primlerden maaş ödendiğini ortaya koyuyor. Bu oran AB ülkelerinde her bir emekliye karşılık 4 çalışan şeklinde karşımıza çıkıyor.

Çalışma Bakanlığı, farklı zamanlarda aynı şartlarda emekli olmalarına rağmen maaşları arasında uçurumlar olan emeklilerin haksızlıklarının nasıl giderileceği üzerinde yoğunlaştı. Yine çok düşük maaş alan emekliler için de bir formül bulunmaya çalışılıyor. Çalışma sonlandırıldığında düşük emekli maaşlarının mevcut yıldaki asgari ücretin altında olmaması sağlanacak. Bu sağlanırsa özellikle 2000’den sonra emekli olan SSK’lılar ile Tarım Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında ciddi zamlar yapılacak.

DÜŞÜŞÜN NEDENİ AYLIK BAĞLAMA ORANLARI
Çalışanların sigorta primleri asgari ücretten yatırılması imkanına karşın, geçmiş yıllardaki asgari ücret aylık bağlanma oranlarının ise emeklilik döneminde bugüne güncellenmemesi de düşük maaşın nedenleri arasında olduğu belirtiliyor.
Yetkililer zaman zaman maaşların yükseltilmesi için seyyanen artışlar ile özellikle en düşük durumda olan maaşları korumaya çalıştıklarını belirtirken, “2008 yılında aylık bağlama oranları 2000 yılı öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrasına ilişkin şekilde belirlendi. Bu belirleme yapılırken, ilk yıllar aylık bağlama oranları yüksek tutulurken, 2008’e doğru bu oranlar düşürüldü. Bu da özellikle 2000 yılından sonra emekli olanların maaşlarını ciddi şekilde geriletti” tespitini dile getirdiler.

GÖZARDI ETMİYORUZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise emekli maaşlarının ideal seviyede olmadığını bildiklerini belirterek, “Emeklilik sisteminin geldiği sürece baktığımızda kısa vadede bu sorunların çözülebilmesi ne yazık ki zor. AK Parti döneminde emeklileri aldığımız nokta ile bugün getirdiğimiz nokta arasında reel olarak katlamalı bir iyileştirme yaptık. Tabii ki asgari ücretten daha düşük maaş alan emeklilerimizin durumlarını yok farzetmiyoruz. Ama süreç içerisinde yapılan iyileştirmeler olmasaydı bugün çok daha zor durumda olacaklardı” dedi.

209 MİLYAR ÖDENECEK
Maaş ödemeleri ile ilgili bir diğer verinin de dikkat çekici olduğunu ifade eden Bakan Müezzinoğlu, “2002’de emekliye ödenen emekli maaş yıllık yaklaşık 17 milyar liraydı. Bugün emeklilere ödenen 117 milyar liraya çıktı. 2017 yılında gelecek artışlarla birlikte tutar 209 milyar liraya çıkacak” değerlendirmesi yaptı.

% 5 BÜYÜME SÜRMELİ
Maaşların asgari ücret altında oluşu ancak ekonominin yüzde 5’ler seviyesinde büyümesi ile olacağına işaret eden Müezzinoğlu, “Ekonominin büyümesini başardığımız, istikrarlı güçlü ekonomi süreçlerini yakaladığımızda ekonomiyi yüzde 5’lerin üzerinde başardığımızda yeniden gündemimize alırız” diye konuştu.

EMEKLİNİN YÜZÜ GÜLECEK
Söz konusu çalışma gerçekleştiğinde özellikle çok düşük maaş alan 2000 sonrası SSK’lılar ile tarım Bağ-Kur emeklilerinin yüzü de gülecek. 878 liralık SSK maaşına 526 lira 998 liralık Bağ-Kur maaşına 406 lira zam gündeme gelecek.


Yenişafak