Bankalar ile 56 milyonu aşan kredi kartı kullanıcısı arasında tartışmalara konu olan ‘Kart üyelik ücreti’ ile ilgili önemli kararlardan biri Bakırköy Tüketici Hakem Heyeti tarafından alındı. 12 Haziran tarihini taşıyan kararın gerisinde ise, kart sahibi emekli Doç. Dr. Yalçın Tezcan’ın uzun uğraşlarının olduğu anlaşıldı.

ÇEŞİTLİ ADLAR ALTINDA ÜCRET
78 yaşındaki Doç. Dr. Tezcan’ı, 15 yıllık bankası ile davalı konuma getiren sürecin başında ise kullandığı kredi kartlarından alınmak istenen kart ücreti yer aldı. Kart ödemelerini düzenli bir biçimde yapan Tezcan’ın banka ekstrelerinde yer alan kalemlerden biri sorunun da kaynağını oluşturdu. “Hızlı mil kazanma ücreti”, “Uçuş programı ücreti”, “Program ücreti” gibi çeşitli adlar altında 50–150 TL arasında değişen tutarlarda ödeme yapması istendi. Yalçın Tezcan 2009’dan itibaren yaşamaya başladığı sorunun çözümü için ilk olarak Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Müşteri şikâyetleri Hakem Heyeti’ne başvurdu. TBB’nin uyarısı sonrası banka Tezcan’dan fazladan aldığı ücreti iade etti.

‘KART ÜCRETİNİ DE MASRAFI DA ÖDE’
Ancak geçtiğimiz Şubat ayından gelen ekstrede “Program Ücreti” adı altında istenen 120 TL için TBB de sorunu çözemedi. Tezcan, banka ile yaptığı görüşmelerde sonuç elde edemeyince Bakırköy geçtiğimiz 15 Nisan’da THH’ne başvuruda bulundu. Bakırköy THH,  12 Haziran günü verdiği kararda bankayı haksız buldu, fazladan alınan parayı masrafları ile iadesine karar verdi. İadesine karar verilen paralar arasında 120 TL kart ücreti, 255 liralık kartuş ve fotokopi ücreti ile 177 lira da online sekretere tapaj ücretinden oluşan toplam  532 liranın ödenmesine karar hükmetti.

AYIPLI HİZMETE GİRER

THH kararını özetle “Kart sağlayıcının, tüketici ile müzakere etmeden tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu sözleşme koşulları haksız şarttır.  Tüketici ile tartışıldığı ispat edilemeyen ve haksız şart olarak sözleşmelere yazılan bu ücretin tahakkuku bankacılık hizmeti açısından ayıplı hizmettir” hükmüne dayandırdı.  Haksız bulunan banka ise THH kararında öngörülen ödemeyi yapmadı, kararı Tüketici Mahkemesi’ne taşıdı. Konu ile ilgili yargılama Bakırköy 2. Tüketici Mahkemesi’nde yapılacak.

'DAVALI OLMAK AĞRIMA GİDİYOR'

Konu ile ilgili hürriyet.com.tr’ye konuşan Doç. Dr. Tezcan, çok sayıda kişinin benzer sorunlar yaşadığını ifade ederek, “78 yaşındayım ve bu yaşta davalı oldum. Bu durum ağrıma gidiyor. Ben hayatım boyunca dava bile açmış değilim. Tüketici Hakem Heyeti’nin iadesine karar verdiği, kartuş ve fotokopi ücreti de haklı bir ücretti. Ben sigara kullanmıyorum. Eşim bana diyorki 'sigaran yok ama kartuş için ödediğimiz para daha fazla' diyor. Yaşım itibari ile yazılarımı, sekreterim bilgisayara geçiriyor. Ve kendisine de ücretini ödüyorum. Tüketici Hakem Heyeti bu yaptığım masrafın da karşılanmasına karar verdi." şeklinde konuştu.

KART EKSTRELERİNE DİKKAT

Tüketiciler Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicileri, kredi kartı ekstreleri konusunda dikkatli olmaları konusunda uyardı. Sözleşmede açık bir biçimde yer almayan ücretlerin tüketiciden talep edilemeyeceğine işaret eden Ağaoğlu, Yargıtay’ı da bu konuda tüketici lehine bir çok kararının olduğuna işaret etti.