İktidar ve muhalefetin, “İntibak Yasası’nı çıkartacağız”, “emekliler arasındaki haksızlığı”, “ücret farklılığını gidereceğiz” vaatlerine karşın bugüne dek somut bir gelişme olmaması emeklileri kaygılandırıyor. DİSK’e bağlı Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, yasanın çıkartılmasından umutlu olmadıklarını belirtirken Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, herkesin ödediği prim oranında ve gün sayısına göre bir hak elde etmesi ve haksızlığın giderilmesi gerektiğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in CHP ve AKP’nin seçim vaatleri arasında yer alan emeklililer arasında ücret farkını giderecek “İntibak Yasası”na yönelik çalışma, emeklileri yalnızca sevindiriyor. Emekli-Sen Genel Başkanı Beysülen yasanın çıkartılmasından umutlu olmadıklarını belirtti. İntibak Yasası’na yalnızca emekliler arasındaki maaş farkı olarak bakmanın doğru olmadığını belirten Veli Beysülen, “İntibak Yasası ile insanca yaşanacak ücretin sağlanması gerekiyor. Emeklilerin yüzde 80’i açlık sınırı olan 900 TL ve aşağısında ücret alıyor” dedi.

İntibak Yasası’nın 3 milyon emekliyi kapsamasını eleştiren Beysülen, “Burada, 2000 yılından önceki emekliler dikkate alınıyor. 8 milyon emekliyi dikkate alan bir düzenleme yapılmalıdır. Bizim talep ettiğimiz rakam çok büyük bir yük değil. Emekliye yönelik yapılacak düzenleme bakış açısıyla ilgilidir. Siz, işsizlik fonunu sermayeye kaynak olarak aktarıyorsanız, işçinin kıdem tazminatını sermayeye yük olduğu gerekçesiyle kaldırıyorsanız, sermayeden direkt vergi almıyorsanız, bu adaletsizlikleri görmeden kaynak yok demeye hakkınız yoktur” diye konuştu.

İntibak Yasası’nın çıkartılmasından çok umutlu olmadıklarını anlatan Beysülen, “Çıksa bile ‘dağ fare doğurdu’ olacak. ‘Biz yaptık’ diyecekler. 12 Haziran seçimlerinde AKP iktidarına en çok oyu emekliler verdi. Peki seçim süresi boyunca iktidar, emekliler hakkında bir söz söyledi mi?” dedi.

Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Ergün, herkesin ödediği prim oranında ve gün sayısına göre bir hak elde etmesi gerektiğini belirterek “Eski emekliler tavandan yani yüksekten prim ödemesine karşın en altta kaldılar. İşte bunun adı intibak. İnsanların dosyası incelendiğinde ne maaş alabilecekleri kendiliğinden ortaya çıkacaktır” dedi.

Yasanın 2000 yılı öncesini kapsamasını hak kaybı olarak niteleyen Ergün, “1980 öncesi ya da 1987 yılı süper emeklileri var. O tarihte hükümet paraya sıkışmıştı, en kolay aldatılacak kesim olan emeklileri aldatmışlardı. Emeklinin kıdem tazminatını aldılar. Sonra da sistem birkaç yıl içinde tıkandı. O günün süper emeklileri bugün sefil emekliler oldu. Bu bir dönemi ilgilendiren bir durum değil. Örneğin, tavandan prim ödemiş kişiler 850 lirada kaldılar. Bugün aynı primi ödemiş olanlar 2300 TL’ye yakın para alıyor” dedi.


Cumhuriyet