Emlak Vergisi'nde ilk taksit Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, 2. taksit ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Buna göre 2012 yılına ilişkin Emlak Vergisi'nin ilk taksit ödemesi için belirlenen süre, 31 Mayıs 2012 Perşembe günü akşamı bitiyor.


Emlak Vergisi gibi Çevre Temizlik Vergisi de konutlar dışındaki binalar (işyeri ve diğer şekilde kullanılan binalar) için belediyeler tarafından her yılın Ocak ayında yıllık olarak tahakkuk ettiriliyor. Bu vergi de Emlak Vergisi'nin taksit dönemlerinde ödeniyor. Ödemeler ilgili belediyelere ve vergi dairelerine yapılabileceği gibi vergi tahsiline yetkili bankalara da yapılabiliyor. Bu sürede ödenmeyen vergiler için aylık yüzde 1,40 oranında gecikme zammı tahsil ediliyor.


Bazı konut sahipleri ise isterlerse Emlak Vergisi ödemeyebiliyor. Tek konut sahibi olan işsiz, emekli, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri ile engelli vatandaşların vergi ödememesi yönünde bir düzenleme bulunuyor. Bu avantajdan faydalanmak için konutta bizzat oturma şartı da bulunmuyor. Sahip olduğu tek konutu kiraya verip başka bir konutta kira ile oturanlar da diğer şartları taşıyorsa, Emlak Vergisi ödemiyor.


Zaman Gazetesi'nden Ahmet Yavuz'un haberine göre; sıfır oranlı Emlak Vergisi avantajından faydalanmak için 200 metrekarenin altında konut sahibi olmak gerekiyor. İki konutu olanlar ya da iki konutta yarımşar hissesi bulunanlar ise diğer şartları taşısa bile bu imkândan faydalanamıyor. Emekli olduktan sonra, ücretli ya da kendi adına bağımsız olarak çalışanlar da sıfır oranlı Emlak Vergisi'nden yararlanamıyor.