Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü, vatandaşları kredi kartı kullanımı ve internetten yapılan işlemler konusunda bilgilendirmek amacıyla kitapçık hazırladı. Kitapçıkta vatandaşlara kredi kartı kullanımı, internet bağlantısı, internette bankacılık işlemleri, çocukların internet kullanımının takibi, internette ve kredi kartındaki şifre belirlemeyle, kullanımında nelere dikkate edileceği konusunda bilgilere yer verildi.
 
KREDİ KARTI KULLANIMINDA ŞİFRE ÖNEMLİ
 
Güvenli kredi kartı kullanımı için bilinmesi gerekenlerin sıralandığı broşürde, şifrenin seçimi ve paylaşılmamasının önemine işaret edildi.
 
Emniyet yetkililerinin titiz bir çalışma sonucu hazırladığı broşüre göre kredi kartı kullanıcıların dikkat etmesi gereken hususlar şöyle sıralandı:
 
"Yüksek limitli ve yurt dışı harcamalarına her zaman açık kredi kartı kullanmanın riskli olduğunu unutmayınız. Mümkünse sanal kart kullanmayı tercih ediniz. Limitini istediğiniz gibi sürekli değiştirmek elinizde olacaktır. Sanal kartın bilgileri çalınsa da gerçek kartınız muhafaza edilmiş olur. SMS şifre, şifrematik, cep şifre, 3D secure şifre gibi bankanızın sağladığı güvenlik önlemlerini kullanmayı tercih edin. Kart şifrelerinizi tahmin edilebilir bilgilerinizden seçmeyiniz. Kartınızı güvenmediğimiz, tanımadığınız kişilere vermeyin ve şifrenizi paylaşmayın. Kartınıza ulaşamadığınız zaman kartı bulmak için vakit kaybetmeyin, en kısa sürede bankanızı arayıp kartınızı iptal ettirin. ATM ve BTM işlemlerinde önce kart giriş haznesini elle kontrol edin, şifre girerken mümkünse diğer elinizi şifre giren elinize siper ederek şifreyi girin. Restoran ve kafe gibi yerlerde kartla ödeme yapacaksanız POS cihazını masanıza isteyiniz ya da siz POS cihazının olduğu yere gidiniz. Kartınızla göz temasını kesmeyin. Hesap ekstrenizi her zaman kontrol altında tutun."
 
'İNTERNET KAFELERDEN BANKACILIK İŞLEMLERİ YAPMAYIN' UYARISI
 
Broşürde internet bankacılığında ve alışverişinde bilinmese gerekenler ise "İnternet bankacılığına güvendiğiniz yerlerden (eviniz veya işyeriniz vb) girin. Kişisel bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın. İnternet kafelerden bankacılık işlemleri yapmayın. Güçlü bir şifre oluşturun. Şifrenizi sıklıkla değiştirin. Bankalardan gönderilmiş gibi görünen acil ve çok önemli ibareli ve kişisel bilgilerinizi, şifrenizi isteyen sahte e-posta ve mesajları açmadan silin." şeklinde sıralandı.
 
"GÜVENLİ ŞİFREDE SİMGELERDE OLMALI"
 

 
"BİLGİSAYAR EKRANINI ÖZEL BİLGİLERİNİZ VARKEN AÇIK BIRAKMAYIN"
 
Broşürde yer alan bilgilere göre, güvenli bilgisayar kullanımı için bilinmesi gerekenler ise şöyle: "Bilgisayar ekranında özel bilgileriniz var iken açık halde bırakmayın. Bilgisayar kullanırken uzaktan veya arkanızdan bilgisayarınızın izlenebileceğini ve ne yaptığınızın görülebileceğini unutmayın. Bilgisayarlarda kullanılan tüm yazılımların güncel olup olmadığına sürekli olarak dikkat edin. Özellikle bilgisayarlarda kurulu halde anti-virüs programlarının bulunması ve güncelliğinin zaman zaman kontrol edilmesinin gerektiğini bilin."
 
"GÜVENLİ İNTERNET PAKETLERİNE ÜYE OLUN"
 
Güvenli internet kullanımı için bilinmesi gerekenlere de yer verilen broşürde, vatandaşlara şu uyarılarda bulunuldu: "Öncelikle güvenli internet paketlerine üye olmalısınız. Detaylı bilgi için 'www.guvenliweb.org.tr'ye bakabilirsiniz. Web tarayıcınızın güncel olduğuna dikkat ediniz. Web tarayıcısının açılır pencereleri engelleyici (pop-up-blocker) özelliğinin aktif olduğundan emin olun. Güvenli olması gereken bağlantıların geçerli sertifika sunmaları ve bağlantı adresinin “https://” ibaresinin bulunup bulunmadığını kontrol ediniz."
 


CİHAN