Fikirtepe’de yeni plan çerçevesinde teknik ve mühendislik hizmetleri açısından donanımlı, enerji ve su tasarruflu, yeşil yapılar inşa edilecek. Yol aksları genişletilip, sosyal donatı alanları arttırılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Fikirtepe’de emsal değerleri İstanbul geneli çerçevesinde dikkat alınarak daha yaşanabilir seviyelere çekilmiştir. Ayrıca, Fikirtepe’ye değer katacak planların, Bakanlığımızca sonuçlandırılacak kentsel tasarım projeleri ile gerçekleştirilmesi sağlanmıştır” denildi. 6 bin 341 adet bina bulunan ve binaların sadece yüzde 3.28’i iyi durumda olan Fikirtepe’de 2/3 çoğunlukla karar alınabilecek.

HALK İSTEDİĞİYLE ANLAŞIR
Yeni plan ile şehrin silüetini bozmayacak yapılar inşa edileceğini belirten İstanbul Kentsel Dönüşüm Müdürü Bülent Babaoğlu, “Bölgede kentsel tasarım projesine göre projelerin emsali 3.75 ila 4 arasında değişecek. Vatandaşların ve müteahhitlerin işini kolaylaştıracağız. Fikirtepe 1 yıl sonra çok başka bir yer olacak” dedi. Sadece yüksekliğin değil dış cephelerin ve sosyal alanlarının da kontrol altına alınacağını söyleyen Babaoğlu, “Fikirtepe’de ruhsat alan proje yok. Halk ile anlaşan var. Halk istediği şirketle iş birliği yapabilir. Ama projeler 4.14 emsalle göre değil yeni plana göre olur” dedi. 

MEMNUN EDİCİ BİR SONUÇ
Bölgede 4 adada proje geliştirmeye planlayan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, arsa sahipleri, konut üreticileri ve yeni bir daire almak isteyenler için memnun edici bir sürecin başladığını söyledi. Durbakayım, “ Fikirtepe’nin afet bölgesi ilan edilmesiyle birlikte, damga vergisi, harç gibi maliyet artırıcı unsurlar ortadan kalkacak. Fikirtepe’den yeni daire almak isteyenler biraz daha düşük metrekare fiyatı ödeyecek. Daha da önemlisi KDV muafiyeti nedeniyle yeni konut alıcıları yüzde 1 KDV ödeyecek” diye konuştu.

Bakanlığın sürece el atmasıyla kentsel dönüşümün hızlanacağına dikkat çeken Durbakayım, “ Eğer bölge afet alanı ilan edilmeseydi her bölgede mutabakata varılmayacaktı. Bazı yerler çürük diş gibi kalacaktı” dedi. Ada bazında yüzde 100 ile anlaşan ve sözleşme yapan firmalar için iyi haber beklediklerini belirten Durbakayım, “ Yapımcı firmalar terzi gibidir, kumaşa göre iş çıkarır. Eğer emsalle ilgili olumsuz bir kara çıkarsa halk mağdur olur. Bölgede 25-30 metrekare alanı olup daire sahibi olma şansı yakalayanlar bu haklarını kaybeder” dedi. Fikirtepe’de 2 bin 500- 3 bin konut inşa etmeyi planladıklarını söyleyen Durbakayım, “ Körler ülkesi Fikirtepe küllerinden doğacak” dedi.

PROJEMİZİ REVİZE EDERİZ
Fikirtepe’de proje geliştirmek için adım atan şirketlerden Anka Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Şaadet Temel ise yeni plan çerçevesinde projelerini en geç 10 gün içinde revize edeceklerini dile getirdi. Satışa sundukları Evim Kadıköy projesinde yüzde 8’lik satış yaptıklarını söyleyen Temel, emsal hangi oranda olursa olsun konut alanları mağdur etmeyeceklerini ifade etti. Projelerinde tek tapu haline geldikleri belirten Temel, “ Eski plana göre yüzde 20 olan terk alanını yüzde 25’e çıkaracağız. Ayrıca projemizin mimarisi ile ilgili gerekli bir düzeltme olursa onu da yapıp ruhsatımızı alacağız. Sonrasında yüzde 90’lık bölümü satışa çıkaracağız” dedi.