YAPI Kredi Sigorta Genel Müdürü Doç. Dr. Giray Velioğlu, özel sağlık sigortasında hem sigortalı sayısının hem de prim üretiminin arttığını söyledi. Giray Velioğlu, prim artışının sağlık enflasyonu olarak nitelendirilen sağlık hizmetlerindeki fiyat artışlarının primlere yansımasından kaynaklandığını belirtti.
Giray Velioğlu, özel sağlık sigortasında sigortalı sayısının da arttığını ifade ederek, “Ancak bu artış, bildiğimiz geniş kapsamlı sağlık ürünlerine yönelik değil; basit ve daha dar kapsamlı ama daha uygun primli acil sağlık ve tehlikeli hastalık sigortası ürünleri alan kişilerin yarattığı bir artış” dedi.

KANSER VAKALARI ARTIYOR

Tehlikeli hastalıklara yönelik sigorta yaptıranlara ödenen tazminatta ciddi bir artış olduğunu kaydeden Velioğlu, ”Şunu söyleyebilirim, 50 bin TL’nin üzerinde ödediğimiz her 10 tazminat dosyasından 8’ini kanser için ödüyoruz. Geri kalanlar kalp gibi rahatsızlıklar. Bu da bize kanser vakalarının arttığını gösteriyor” yorumunu yaptı. Giray Velioğlu, özel sağlık sigortalarının büyümesini engelleyen en önemli dış etkenlerden birinin ekonomik koşullarda yaşanan daralma olduğunu vurgulayarak, sistemin yeterince bilinmemesi, özel sağlık kurumları ile sigorta şirketlerinin iş ortaklığı mantığını yeterince destekleyememelerinin sektörün önündeki diğer önemli engeller olduğunu kaydetti. 

SGK İLE ANLAŞMALARI YOK

Bu paralelde ortalama alım gücü değerlendirildiğinde özel sağlık hizmetlerinin tutarlarının hala yüksek kalabildiğini kaydeden Velioğlu, belli bir gelir seviyesinin altında olanların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında da olduklarından, özel sağlık sigortalarına yanaşmadığını belirtti. Velioğlu, “Son dönemde sağlık alanında en çok tartışılan konu, tamamlayıcı sağlık sigortası. Siz de tamamlayıcı sigortayı başlatacak mısınız?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

KURUM VE HEKİM SEÇME ŞANSI

“Tamamlayıcı sağlık sigortası, hastanelerde sadece fark ödeme poliçesi olmaması gerekiyor. SGK tarafından teminatlandırılmayan veya ödeme yapılmayan durumlarda da devrede olması ve tamamlayıcı sigorta poliçesine sahip olan kişilere sağlık ile ilgili sıkıntılarında kurum ve hekim seçme hakkı yaratması gerekiyor.” Tamamlayıcı sağlık sigortasının önündeki engellere de değinen Velioğlu, özel sağlık sigortasına sahip kişilerce tercih edilen kurumların büyük kısmının ya SGK ile hiç anlaşma yapmadığını ya da az sayıda branşta anlaşması olduğunu söyledi. Giray Velioğlu, son yapılan yasal düzenlemelerle hastanelere, hastalardan yüzde 90 ilave ücret alma hakkı tanındığını da hatırlatarak, “Belirlenen bu ilave ücretle tamamlayıcı sağlık sigortasını yaygınlaştıracak hastanelerle anlaşma yapmak mümkün değil” dedi.

Hastanelerle anlaşmak zor

Giray Velioğlu, Türk Tabipleri Birliği’nin asgari ücret tarifesine göre safrakesesi ameliyatının 9 bin 500 lira tuttuğunu, SGK’nın yaklaşık bin lirasını karşıladığını ve hastanelerin, kişilerden 8 bin 500 liraya yakın ilave ücret talep ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Büyük hastanelerde ilave ücretler daha da yükselecek. Belirlenen bu ilave ücretlerle tamamlayıcı sağlık sigortasını yaygınlaştıracak hastanelerle anlaşma yapmak mümkün değil.”