ANKARA (AA) - Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ Dörtyol Yüzen Sıvılaştırılmış Doğalgaz Terminali'nden (BDLNG) hizmet almak isteyen LNG ithalat, toptan satış veya ihracat lisansı sahipleri, BDLNG'ye yazılı olarak başvurabilecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, iletim şebekesinin ve terminal işletme koşullarının uygun olması halinde, BDLNG terminalinin yıllık maksimum gazlaştırma kapasitesi 5 milyar 250 milyon standart metreküp, günlük gazlaştırma kapasitesi de 15 milyon metreküp olacak.

Uygun koşullar oluşması halinde bu miktar yaklaşık 20 milyon metreküpe çıkarılabilecek. Terminalin depolama kapasitesi de 263 bin metreküp olacak.

LNG ithalat, toptan satış veya ihracat lisansı sahipleri BDLNG terminalinden hizmet alabilmek için yazılı başvurabilecek. Talepleri kabul edilen başvuru sahipleri 7 iş günü içinde teminat mektubunu getirecek ve ardından terminal hizmeti sözleşmesi imzalayacak. Terminal hizmeti sözleşmesinin süresi 3 yıl olacak.

LNG terminali tarafından sağlanabilecek yıllık hizmet kapasiteleri, günlük maksimum sağlanabilecek gazlaştırma kapasitesi doğrultusunda, her yıl 15 Temmuz itibarıyla ilan edilecek.

Uzun dönemli kapasite başvuruları, yıllık maksimum gazlaştırma kapasitesinin en fazla yüzde 75'ine tekabül eden miktarlar için yapılabilecek.

Bir yılın altındaki kısa dönemli kapasite rezervasyon başvurularında ise her yıl için rezerve edilecek kapasite 15 Ağustos'a kadar BDLNG'nin internet sitesinden duyurulacak.

Ayrıca, EPDK'nın "Ulusal Marker Uygulama Faaliyetleri ve Ulusal Marker Teslimine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kurul Kararının Değiştirilmesi Hakkındaki Karar"ı Resmi Gazete'de yayımladı.

Buna göre, petrol piyasasında ulusal marker uygulamalarında görev alacak bağımsız gözetim firmalarına kurul kararıyla süresi 10 yılı aşmamak üzere gözetim yetki belgesi verilmesi kararlaştırıldı.

Kararın yayımlandığı tarihte yürürlükte olan gözetim yetki belgelerine ilişkin 31 Aralık 2020'ye kadar başvurular yenilenmediği takdirde, Kurul firmaların yetki belgesini sonlandıracak.

Öte yandan EPDK, 3 Kasım 2010 tarihli Elektrik Piyasasında Dağıtım Bağlantı Bedelleri ve Uygulamaya İlişkin Usul ve Esaslarının da yürülükten kaldırılmasına karar verdi.