Geçtiğimiz günlerde elektrikte serbest tüketici olabilme limitini yıllık 100 bin kilowatsaat’ten 30 bin kilowatsaate indiren EPDK bir başka önemli karara daha imza attı. Buna göre dağıtım şirketleri bölgelerinde serbest tüketici limitini aşan abonelerini internetten yayınlayacak. Böylece rakip firmalar serbest tüketicilerle daha iyi şartlarda anlaşma zemini bulmuş olacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, tüm tüketiciler serbest tüketici olana kadar, bir önceki takvim yılına ait toplam elektrik enerjisi tüketim miktarı serbest tüketici limitini geçen tüketicilerin listesi, bölgelerinde bulundukları dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından, serbest tüketici limitlerinin Resmi Gazete’de yayımlanma tarihinden itibaren 30 gün içerisinde, dağıtım şirketinin internet sitesinde güncel ve sürekli olarak yayımlanacak.

Elektrikte serbest tüketici olabilmek için gerekli olan kullanım limiti, geçtiğimiz günlerde yapılan bir düzenleme ile 100 bin kilowatsaat’ten 30 bin kilowatsaat’e indirilmişti. Yıllık tüketimi bu limitlerin üzerinde olan tüketiciler serbest tüketici vasfı kazanıyor ve bulunduğu bölgenin dışında kendisine en iyi fiyatı veren elektrik dağıtıcısı ile anlaşma imzalayıp onun abonesi haline gelebiliyor.

Örneklere bakıldığında kullanım miktarları yüksek işletmelerin pazarlıkla elektrik faturalarında yüzde 40’lara varan indirimler sağladıkları dikkat çekiyor.
EPDK Başkanı bir önceki yıl da 400 bin kilowatsaat olarak uygulanan serbest tüketici limitini sıfıra kadar indirmeyi hedeflediklerini söylemişti. Şu anki limite göre 15 daireli bir site şayet ortak sayaç kullanıyorsa yıllık 30 bin kilowatsaat barajını geçebiliyor. Yetkililer ortalama bir ailenin aylık elektrik tüketiminin 200-240 kilowatsaat olduğuna işaret ediyorlar. Serbest tüketici kapsamına giren tüketicilerce talep edilmesi halinde; iletim sistemine doğrudan bağlı olan tüketicilere Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ), dağıtım sistemi üzerinden elektrik enerjisi veya kapasite temin eden tüketicilere bir önceki takvim yılında tükettikleri toplam elektrik enerjisi miktarını içerecek şekilde bölgelerinde bulundukları dağıtım şirketleri; talep birleştirme hallerinde ise, bir önceki takvim yılında tükettikleri toplam elektrik enerjisi miktarını içerecek şekilde, yeni bir tedarikçi ile ikili anlaşma imzalayacak olan tüzel kişilerin vergi sicil kaydının bulunduğu ilin yer aldığı dağıtım bölgesinde faaliyet gösteren dağıtım şirketlerince serbest tüketici niteliğine sahip olduklarını gösterir belge verilecek.(Vatan)