Erdoğan, NTV ve Star TV'den ortak yayınlanan "Başbakan Erdoğan ile Özel" adlı programda soruları yanıtladı.

Doğalgaz zammına ilişkin soru üzerine Erdoğan, ekim başında yüzde 10-15 oranında zam yapılacağını, başka yapılmayacağını söyledi.

"Ekonomi yönetiminde sorun var mı?" sorusu üzerine Erdoğan, burada sorun bulunmadığını, ekonomiyi yönetenlerin başarılı olduğuna inandığını belirtti. Erdoğan, "Benim şu anda ekonomideki arkadaşlarım, gerek Ali Bey olsun, gerek Mehmet Bey, gerek Zafer Bey olsun, Nihat Bey olsun, Cevdet Bey olsun sürekli bir aradalar, sürekli konuları istişare ederler ama zaman zaman bazı konulara farklı yaklaşımlar olabilir" dedi.

Mali disiplinden taviz vermek gibi bir şey asla düşünmediklerini ama mali disiplinin frene basmak gibi algılanmaması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Ekonomide sisli bir hava var mı" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Şu anda Türkiye'de değil dünyada sisli hava var. Kimse bu sisli havayı görmezden gelemez ama Türkiye bu süreci de en az zararla atlatacak bir ülkedir. Çünkü biz bir defa çok temkinli gidiyoruz. Kamu harcamalarındaki tasarrufa çok dikkat ediyoruz. Şu anda bir süreç daha başlattım. Kamudan kamuya gayrimenkul satışları serbesttir ama kamudan özele gayrimenkul satışlarını bizzat kurduğum bir ekiple kontrol altına aldım. Örneğin özele madenler veriliyor.

Baktım ki rakamlar çok çok ucuz, basit. Şimdi bu ekip buralarda ekspertiz çıkaracak. Ondan sonra da burada olması gereken rakam şu olmalı. Eğer öyle bir rakamı verebiliyorsa girsinler ihaleye alsınlar, veremiyorsa kusura bakmasınlar. Bunlar
bizim cari açık denilen olayımızda da çok ciddi, olumlu, artı değerler katacak. Böyle bir süreci başlattık. İncelemeler biraz zaman alıyor ama buradaki takip, bu ekip belki artacak. Bunları yakın takibe almak suretiyle buralardan çok ciddi imkanların geleceğini düşünüyorum.

Bunun içinde altın, bakır, manganez var, aklınıza ne gelirse. Ama maalesef geçmişte buralar çok rahat verilmiş. Buralardan da çok farlı imkanları ülkemizdeki farklı bildiğimiz yerlerde şu anda kullanıyorlar. Bunlar üzücü şeyler. İsim vermeye gerek yok ama işin üzerine kararlılıkla gideceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bu noktada çok önemli bir işlevi var. O da tüm performansıyla bu gayreti ortaya koyacak. Çünkü Türkiye biliyorsunuz özellikle yeni plan süreci içinde de kalkınmış bir ülke olarak güzellikleri de yakalamak durumunda. Onun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda bu adımları atıyoruz."