ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, devletin esnafın yanında çalıştırdığı kişilerle ilgili verdiği destekler sayesinde çırak sayısında artış olduğunu bildirdi.

Palandöken, yazılı açıklamasında, istihdam seferberliği çerçevesinde esnafın yarattığı her bir ek istihdam için bazı destekler sağlandığını hatırlattı.

Desteklerin meyvesini verdiğini kaydeden Palandöken, "Herhangi bir esnafımız ya da ustamızın mesleğini bir başka kişiye öğretmek amacıyla yanında çalıştırdığı çırak, kalfa ve ustanın ücretinin, sigorta maliyeti de dahil olmak üzere bir yıl süreyle devletimiz tarafından karşılanması sonucu çırak sayısında beklenen artış yaşandı. Bir sizden, bir bizden uygulaması ile istihdam artacak, işsizlik düşecek." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, esnafın yanında yetiştirdiği elemanını 5 yıl boyunca çalıştırması halinde ise sigorta ücretinin yarısının devlet tarafından ödendiğine dikkati çekerek, hükümetin istihdam seferberliği çerçevesinde geçen yıl hayata geçirdiği uygulamayla yanında artı bir kişi çalıştıran esnafın sigorta, vergi ve stopajlarının tamamının devlet tarafından karşılandığını belirtti.

Esnafın yalnızca yanında istihdam ettiği kişilerin çıplak maaşını ödediğini kaydeden Palandöken, "Bu önemli imkanı esnafımızın iyi değerlendirmesi sonucu da ülke genelindeki çırak sayısı yüzde 73,33 artış ile 75 binden 130 bine çıktı. Esnafın yükü büyük oranda hafiflemiş oldu." ifadelerini kullandı.