Dinçer, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamasında, 25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı Torba Yasada birden fazla sigortalılık statüsüne sahip esnaf sanatkarların durumu ilgili açıklık getirilmeyen konunun 5 Nisan 2011 tarih ve 2011/ 36 nolu genelge ile açıklığa kavuşturulduğunu ifade etti.

Özellikle şoför, servisci, bakkal esnafı başta olmak üzere birden fazla sosyal güvenlik statüsüne sahip olan meslek gruplarındaki kişilerle ilgili belirsizliğin giderilerek esnafın mağduriyetinin önlendiğini ifade eden Dinçer, yayınlanan genelge ile 1.3.2011 tarihinden itibaren devredilen SSK (4-a) ve devredilen Bağ-Kur (4-b) kanunlarında yaşanan çakışmaların giderilerek, esnafın 4-a’dan (devredilen SSK) yaştan dolayı erken emekli olma hakkına kavuştuğunun altını çizdi.

Yine söz konusu yasa ile devredilen SSK (4-a) ve devredilen Emekli Sandığından (4-c) emekli olupta vergi kaydı ve şirket ortaklığından dolayı sosyal güvenlik destek primi ödemeyenlere de hak tanındığına dikkat çeken Dinçer, “Bu durumda olanlar önce giriş yapılacak, bunun için emekli olduğu kurum belgesi, vergi kaydı ve şirket ortaklığının gösteren belge ve kurumun ilgili dilekçesi ile Devredilen Bağ-Kur binasından giriş yapılacak. Aynı binadan 1.10.2008 öncesi borcu yapılandırılacak. 1.10.2008 sonrası borç devredilen eski SSK binasından yapılacaktır.” dedi.

Dinçer, söz konusu torba yasa ile esnafa tanınan diğer hakları ise şöyle sıraladı:

“Halen esnaflığı devam eden esnaflarımızın borçlarını yapılandırabilirler. Ancak ödemelerinden dolayı 30.4.2008 itibarıyla 60 aydan fazla borcu olanlar bu süreyi yeniden alabilirler. Talep anında sigortalılık durum belgesi, oda ve sicil belgeleri eklemeleri gerekir. Çıkan bu sürelerin borçlarının tümünü en geç 1 Ağustos 2011 tarihine kadar öderlerse bu hizmeti alırlar, ödemezse eski haline döner. Normal borçları torba yasa ile taksitlendirebilirler, bunun için vergi kaydı devam ediyorsa matbu yapılandırma dilekçesi ile müracaat edilir. Yaş ve hizmet olarak 4/B devredilen Bağ-Kur’dan emekliliğe hak kazanan 4/B üyelerine Ziraat Bankası alacağı maaşın % 75 oranından 60 ay tutarı kadar kredi anlaşması yapılmış, kredi verilmektedir. Bu kanun ile 4-B (devredilen Bağ-Kur) üyelerinden isteğe bağlı olanlara bu kanunla herhangi bir hak verilmemiştir. Daha önce 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur kapsamında iken gerçek ve götürü vergi kaydı olanlar 1.3.2011 tarihinden itibaren devredilen Bağ-Kur’lu (4-b) olmak zorundadır. 6111 sayılı Torba Yasasından 4-B (devredilen Bağ-Kur) üyeleri eski Bağ-Kur binasına ve ilçelerdeki sosyal güvenlik merkezlerine en geç 2 mayıs 2011 tarihine kadar şahsen müracaat etmeleri veya ilgili dilekçeleri 2 Mayıs 2011 tarihine kadar iadeli taahütlü olarak Toroslar Sosyal Güvenlik Merkezi Akdeniz/Mersin adresine gönderilmelidir. Ayrıca esnafımız için Birlik binamızda Emekli Bağ-Kur İl Müdürümüz Mustafa Görgen’den bu konularla ilgili gerekli destek ve yardımı alabilirler.”

CİHAN