Ali Babacan, ABD'nin borsa ve iş dünyasının gazetesiyle Wall Street Journal ile mülakatında finansal krizin euro bölgesinin çöküşüne yol açmaması için Avrupa'yı güçlü önlemler almaya çağırırken politika belirleyicilerinin de, kemer sıkma programlarını uygulamış olan Türkiye gibi ülkeleri örnek almasını istedi.


-"GÜÇLÜ LİDERLİK OLSA O KADAR KAYGILI OLMAZDIK"-

Avrupa Merkez Bankası'nın İspanyol bankalarına yardım sağlamak ve Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkmasını önlemek için daha çok çaba göstermesini de isteyen Babacan, "Eyleme geçecek daha güçlü siyasi liderlik ve daha güçlü hükümetler olsaydı muhtemelen o kadar kaygılı olmazdık" diye konuştu.

Ali Babacan, Türkiye'nin, hala devam eden bazı finansal riskleri bertaraf etmek için uygulanan alışılmamış para politikasını güçlü bir biçimde savunup sürdürüleceğini vurguladı.


-"SÜREKLİ MESLEKTAŞLARIMIZA DANIŞMANLIK YAPIYORUZ"-

Babacan, Avrupalıların, başarılı biçimde kemer sıkma programlarını uygulamış olan Türkiye ve diğer yükselen piyasa ülkeleriyle giderek artan biçimde iştişare yaptıklarını anlatırken de şu ifadeleri kullandı:

"Sürekli, dünya çapındaki meslektaşlarımıza danışmanlık yapıyoruz. Yükselen ülkelerden şimdi ABD ve AB'nin yapması gerekenler konusunda öneri ve taviseyelerde bulunmaları isteniyor, bu da oldukça anlamlı, oldukça sembolik."

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye'nin cari işlemler açığının bu yılın sonu itibariyle yüzde 7'ye gerilemesini beklediğini da söyledi.

Euro krizinin dramatik biçimde kötüleşip Türkiye'nin cari açığının finansmanına katkıda bulunan varlıkların birden ülkeden kaçması halinde Türk otoritelerinin "gerekli olan her şeyi yapacağını" belirten Babacan, buna karşın böyle bir durumda ne gibi bir politika önlemlerinın alınacağına ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.


-"YATIRIMCILARIN TÜRKİYE'DEKİ RİSK ALGISI DRAMATİK BİÇİMDE AZALDI"-

Babacan, bazı piyasa eleştirilerine rağmen, yatırımcıların Türkiye'deki risk algısının dramatik biçimde azaldığını söylediği mükalatta kredilerin kısıtlanmasına yönelik adımlardan duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Türkiye'nin nispeten düşük tasarruf oranını yükseltmek için bireysel emeklilik sisteminde yapılacak yasal düzenlemelere de dikkat çeken Babacan, "Zor dönemlerde zor şeyleri yapmaya hazır olduğumuzu kanıtladık" ifadesini kullandı.


-"TÜRKİYE'NİN GÖRELİ BÜYÜME ORANI MUHTEMELEN ÇOK YÜKSEK OLACAK"-

Ali Babacan, euro bölgesi krizinin Türkiye'nin, 2023 yılına kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisindenn biri olma hedefini başarmaya yardımcı olması gerektiğini belirttiği mülakatta "Hedef, kriz öncesi bizim ilan ettiğimiz bir şey ama muhtemelen kriz şimdi bunu daha kolaylaştıracak. Türkiye'nin göreli büyüme oranı muhtemelen çok yüksek olacak, bu da bizim hedefimizin daha ulaşılır hale geldiği demektir" sözlerini ekledi.(ANKA)