Samsun vergi Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan  incelemede, tapuya belirtilen değer ile ev alımı için bankadan alınan kredi tutarı farklı olduğu belirlenen 3 bin 688 kişiye toplam 2 milyon 799 bin TL ödenmeyen tapu harcı farkı, 628 bin 202 TL de vergi ziyaı cezası kesildi.

Samsun Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul, ev satış işlemleri sırasında evin satış değerinin binde 20'si oranında evi alan ve satan kişinin ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı ödediğini belirterek, evin değerinin emlak vergisi için beyan edilen değerden az olamayacağını söyledi. Bunun yanı sırada satış sırasında tapu harcının evin gerçek satış bedeli üzerinden yapılması gerektiğini belirten Yumbul şu bilgileri verdi:

"Bazı vatandaşlar satış işlemi sırasında emlak vergisinde beyan edilen evin değeri üzerinden satışı gerçekleştirdiğini belirtip, bu değer üzerinden tapu harcı yatırıyorlar. Ancak gerçekte belirtilen tutarın çok daha üzerinde bir rakama evin satışı yapılıyor. Biz de bu şekilde gerçek dışı beyanla ev satışı yapıp az tapu harcı ödeyen kişilerin tespiti için bir çalışma başlattık. 2013 yılında başlatılan çalışma ile Samsun'da 2011- 2012 yıllarında ilgili Kredi Kayıt A.Ş.'den bankalardan kredi çekenler listesi istendi. 10 bin 243 kişinin listede ismi yer alıyor. Bununla ilgili ayaklama yapılarak 6 bin 236 kişinin tapu harcında beyan ettiği evinin değeri ile evinin alımında kullandığı banka kredisindeki tutarın farklı olduğu ortaya çıkarılmıştır. 3 bin 688 kişinin incelemesi tamamlanmış. Bununla ilgili rapor ve tutanaklar tutulmuş. 2 bin 548 kişinin incelemesi devam etmektedir" dedi.

3 BİN 688 KİŞİYE 3 MİLYON 427 BİN LİRA CEZA

Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul, 2011- 2012 dönemi ile ilgili yapılan çalışmada 3 bin 688 denetlenen mükellefe toplam 2 milyon 799 bin TL ödenmeyen tapu harcı farkı, 628 bin 202 TL de vergi ziyaı cezası kesildiğini dile getirerek şöyle konuştu:

"Burada esas olan mükelleflerimizin gerçek devir bedeli üzerinden harç ödemeleri gerekiyor. Bu noktada cezaya muhatap kalmamak amacıyla gerçek beyanda bulanmaları gerekli. Devir bedeli üzerinden gerçek beyan edilmediği zaman yüzde 25'lik bir cezai işlemle muhatap oluyorlar. Dolayısıyla ileride çalışma yapıldığı noktada kredi çeken vatandaşların emlak vergisi değeri ile kredi tutarı arasında fark çıkıyor."