Enerji Bakanlığı, ‘Doğalgaz Piyasası Kanunu Tasarısı’ndan ‘yoksula destek’ bölümünü çıkardı. Bakanlığın hazırladığı tasarıda, ‘tüketicilerin desteklenmesi’ bölümünde yoksullara doğalgaz yardımı öngören sektörel desteklere yer veriliyordu. Çalışmaya göre destekler nihai doğalgaz fiyatlarına müdahale edilmeden ilgili bakanlığın önerisi ve Bakanlar Kurulu kararıyla yapılacaktı. Ancak bakanlık, son dakika değişikliğine giderek, taslaktaki ilgili bölümü iptal etti.

Enerji Bakanlığı, Doğalgaz Piyasası Kanunu’nda (Elektrik Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılması ve Doğalgaz Piyasası Hakkında Kanun) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı çalışmalarını tamamlayarak eylül ayında Başbakanlık’a göndermişti. Tasarıyla doğalgaz sektörünün yeniden yapılandırılması hedefleniyor. Tasarının kısa süre içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine gelerek yasalaşması bekleniyordu. Ancak tasarı üzerinde son dakika değişikliğe gidilmesi, TBMM sürecini uzattı. Zaman, tasarı çalışmalarını 14 Haziran’da “Tüketiciye doğalgaz desteği geliyor” ve 15 Eylül’de ‘Fakir aileye doğalgaz yardımı’ başlığı ile kamuoyuna duyurmuştu.

Doğalgaz Piyasası Kanun Taslağı’nda yapılan değişiklikle yoksul vatandaşların doğalgaz faturalarının desteklenmesine imkan veren madde, taslaktan çıkarıldı. Taslağın son halinden çıkarılan madde şöyle (Madde 8): 4646 sayılı kanunun 11’inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Tarifeler ve Tüketicilerin Desteklenmesi... 5) Belirli bölgelere ve/veya belirli amaçlara yönelik olarak tüketicilerin desteklenmesi amacıyla sübvansiyon yapılması gerektiğinde, bu sübvansiyon fiyatlara müdahale edilmeksizin yapılır. Sübvansiyonun tutarı ile usul ve esasları ilgili bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir ve ilgili kurumun bütçesinden ödenir. Tasarının son halinde sedece ‘Tarifeler’ başlığı kaldı.

KONUTLAR, TÜKETİMDE İKİNCİ SIRADA

Türkiye doğalgaz kullanımında 1986 yılında başladı. İlk yıllar ısınma amaçlı kullanılan doğalgaz sonraki yıllarda ağırlıklı olarak elektrik üretiminde kullanılmaya başlandı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ)’ın 2013 programına göre bu yıl doğalgaz satışlarında konutlar ikinci sırada yer alıyor. Gaz satışlarındaki sektörel kullanım dağılımı şöyle (Yüzde): Elektrik 53, Konut  23,  Sanayi 18, Socar 3, İhracat 2, Gübre 1. Konutlarda yazın çok düşük oranlarda gelen doğalgaz faturaları kışın, aşırı tüketim nedeniyle şişiyor.