Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), serbest tüketici limitinin düşürülmesine karar verdi. Daha önce 100 bin kilovatsaat (kWh) olan serbest tüketici limiti 30 bin kilovatsaate çekildi. Yıllık tüketimi bu miktarın üzerinde olan tüketiciler, tedarikçilerini seçebilme hakkına sahip olacak. Tüketiciler böylelikle isterlerse dağıtıcı şirketten ya da bir anlaşma yaparak başka bir tedarikçiden elektrik alabilecek.

Enerji Üst Kurulu'nun kararıyla, ayda yaklaşık 500-600 liradan fazla fatura ödeyenlerin pazarlıkla isterse Hakkâri'de üretilen elektriği satın alma imkânı doğdu. Kararla, küçük konutların dışındaki tüm mağazalar, alışveriş merkezleri, akaryakıt istasyonları, esnafa ait işyerleri, oteller 'serbest tüketici' limiti kapsamına girmiş oldu. Karara ek olarak bir işletme Türkiye'nin hangi şehrinde olursa olsun tüm işletmelerini birleştirerek elektrik şirketleriyle pazarlık masasına oturabilecek. Apartman dairelerinde yaşayanlar da taleplerini birleştirerek serbest tüketici sınıfına katılabilecek. Böylece apartmanlarda yaşayanlar da serbest tüketici olarak elektrik şirketleriyle pazarlık masasına oturabilecek.

Elektriğin yüzde 75'i serbest tüketici oldu

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, aldıkları kararla Türkiye'de tüketilen elektriğin yüzde 75'inin serbest tüketici kapsamına girdiğini söyledi. Köktaş, "Kararla fabrika gibi büyük işletmeden sonra artık büyük ve orta ölçekli tüm ticarethaneler de serbest tüketici uygulamasından faydalanacak. Birden fazla işletmesi olanlar bu taleplerini birleştirip masaya daha güçlü oturacak." değerlendirmesini yaptı. Bir konutun ortalama yıllık elektrik tüketiminin 470 kilovat olduğunu ve belirledikleri limitin altında kaldığını ifade eden Köktaş, konut sahiplerinin birleşerek serbest tüketici kapsamına girebileceklerini kaydetti. 2015 yılına kadar serbest tüketici limitlerini indirmeye devam edeceklerini vurgulayan Köktaş, "Bunu strateji belgemize de koyduk. Yani 2015'te herkes serbest tüketici olacak ve tüketim miktarına bakılmaksızın istediği yerden elektrik satın alabilecek." dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun elektrikte serbest tüketici limitinin düşürülmesi kararı, en çok ticarethane ve KOBİ'lerin işine yaradı. Yeni belirlenen limitten, aynı ilde veya farklı illerde şubesi bulunan işletmeler, toplam tüketimlerini birleştirerek de faydalanabilme imkânına sahip oldu.

Serbest tüketici kimdir?

EPDK'nın her yıl belirlediği limit kapsamına giren elektrik aboneleri serbest tüketici kabul ediliyor. Bu aboneler, bulundukları ildeki dağıtım şirketine bağlı olmaksızın istediği üreticiden elektrik alabiliyor. Elektrik aldıkları üreticiyle doğrudan pazarlık yapıp yüzde 10-20 indirim yaptırabiliyor. Ayrıca, aynı işletme veya sitede oturanlar da bir araya gelerek, serbest tüketici olabiliyor.(Zaman)