Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Kadim Kent Kayseri Günleri" programı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
FED'in kararları ve enerji piyasasına yansımalarının neler olabileceğine ilişkin sorular üzerine Yıldız, 2 aydır enerji kalemleriyle ilgili maliyetlerde ciddi yükler oluştuğunu söyledi.

Maliyetlerle alakalı sürekli dengelenmesi gereken bir kısım "köpükler" oluştuğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

"FED bu kararıyla beraber aslında demoklesin kılıcı gibi uluslararası sermayenin bulunduğu ülkeleri tehdit etmeye devam edecektir. Bunu geçici bir durum olarak görüyorum. Döviz fiyatlarının düşüyor olması enerjinin şu ana kadar omuzladığımız maliyetler açısından önemli bir gelişmedir diye düşünüyorum ve Sayın Merkez Bankası Başkanımızın bahsettiği 1,92'lik kurların bir an önce oluşması lazım. Enerji sektörünün kuru 1,88 ile 1,92 dolar arasındadır. Maliyetlerimiz de genellikle bu düzeydedir. Bunun üzerinde gördüğünüz her rakam, şu anda 1,95 olarak gördüğünüz parite bizim maliyetlerle alakalı yüklendiğimiz, omuzladığımız bir rakamdır diye düşünmek lazım. 

Ham petrolün varil fiyatı 111 dolar civarında beklediğimiz düşüş henüz oluşmuş değil. Bölgemizdeki siyasi istikrarsızlığın getirdiği maliyetlerin de bir an önce kendi rakamlarına çekilmesinin lazım geldiğini, yani 102-103 dolarlara gelmesi gerektiğini belirtmek isterim. FED'in bu kararının kalıcı olabileceğini çok düşünmüyorum. O yüzden de demoklesin kılıcının enerji sektörüyle ilgili maliyetlerde etkili olacağı kanaatindeyim. Biz bunları sönümlemeye ve maliyet unsurlarını gidermeye gayret edeceğiz."

Doğalgaz ve elektrik tarifesi

"Doğalgaz fiyatlarını sormak için henüz erken mi?" şeklindeki soruya karşılık Yıldız, "Henüz erken. O kadar hızlı gelişmeler oluyor ki hem parite hem de ham petrol fiyatlarıyla alakalı, biz bunların stabil hale geleceği zamanı gözlemliyoruz. Stabil hale gelmesi gerektiğini de söylüyoruz. 28-29'unda ayın son günlerinde bununla ilgili kararlarımızı açıklıyoruz" dedi.

Yıldız, elektrik tarifelerine ilişkin bir soru üzerine, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, "Ay sonuna kadar bütün maliyetlerimizi inceleyeceğiz, ondan sonra bunları kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.