İSTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, yakın zamanda torba yasalarla ve yönetmeliklerde yapılan değişikliklerle telekomünikasyon sektörü ve fiber internet yatırımları için önemli düzenlemeler getirildiğini, bu kapsamda fiber internet yatırımları ve sektördeki rekabetin artacağını, bundan da hem ülke ekonomisi hem de internet kullanıcılarının karlı çıkacağını düşündüğünü söyledi.

Arıak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın son dönemde fiber yatırımların önündeki engellerin kaldırılması yönündeki çalışmalarının, internet kullanıcılarının yüksek hızda internete uygun fiyatla ulaşması noktasında önem taşıdığını kaydetti.

Arıak, "Yakın zamanda torba yasalarla ve yönetmeliklerde yapılan değişikliklerle telekomünikasyon sektörü ve fiber internet yatırımları için önemli düzenlemeler getiriliyor. Bu kapsamda fiber internet yatırımlarının ve sektördeki rekabetin artacağını, bundan da hem ülke ekonomimizin hem de internet kullanıcılarının karlı çıkacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

İsveç, Finlandiya ve Fransa gibi ülkelerin internete erişim dışında genişbant erişimi de insan haklarından kabul ettiğini belirten Arıak, şöyle devam etti:

"Bugünlerde atılan önemli adımlar telekomünikasyon sektörü ve fiber yatırımların artması adına umut veriyor. Türkiye olarak güçlü bir ekonomi için güçlü bir fiber altyapıya sahip olmalıyız. Ülkemizde toplam fiber ağı uzunluğu 2017'nin üçüncü çeyreğinde 311 bin 214 kilometreye ulaşmış durumda ama maalesef bu yeterli değil. 21 milyon haneye fiberin ulaşması için 1 milyon kilometre daha fiber altyapı kurulması gerekiyor. Ülkemizdeki fiber altyapının dünya ortalamalarına getirilmesi için çalışmalara hız verilmesi bu yönde büyük anlam arz ediyor."

Küresel otoritelerin internete erişimi temel haklardan kabul ettiğini anlatan Arıak, "İnternete erişim Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Haziran 2011’de 'temel bir insan hakkı' olarak tanımlandı ve Avrupa Konseyi de Nisan 2011’de internete erişim hakkını temel bir hak olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ekledi. Dünyada dönem dönem tartışılan çoğu zaman 'insan hakkıdır' paydasında buluşulan internete ve yüksek hızda internete erişim konusu ülkemizde de önemli gündem maddeleri arasında yer almayı sürdürüyor." diye konuştu.

- "Türkiye’de telekomünikasyon sektörü hızlı büyüme potansiyeline sahip"


Yusuf Ata Arıak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın hedeflerine göre, bilgi teknolojileri ve i̇letişim sektörü parasal büyüklüğünün 2023 yılında 160 milyar dolara çıkmasının öngörüldüğünü hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti olarak 2023 hedeflerimize göre, telekomünikasyon sektörünün milli gelirin yüzde 10’u kadar pay alması hedefi bulunuyor. Türkiye’de telekomünikasyon sektörü, ülkemizdeki genç nüfusun büyüklüğü, telekom hizmetlerine ve veriye olan talebin fazlalığı gibi faktörler nedeniyle hızlı bir büyüme potansiyeline sahip. Bu önemli hedeflerin gerçekleşebilmesi ve 2023'e kadar sektörün her yıl büyümesinin sağlanabilmesi için radikal önlemlerin alınması gerekli. Sektör maalesef arzu edildiği gibi büyümüyor ve ülkemizde rekabetin daha fazla ve hızlı biçimde artması gerekiyor."