Fikirtepe’de proje geliştiren Vartaş Yapı, dönüşüm yasası kapsamına alınan bölgede 750 kişiyi taşırken, ayda 550 bin lira kira ödüyor. Beklenti ise bölgedeki planların sağlıklı bir şekilde netleşmesi yönünde.
 
Bakanlar Kurulu tarafından riskli bölge ilan edilen Fikirtepe’de proje geliştiren firmalardan biri olan Vartaş Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, bölgede projelerine devam etmek için son planların yapılmasını beklediklerini söyledi. Bölgenin hızla dönüşüm kapsamında alındığını ve aynı şekilde yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Barata, “Bölge için bir an önce karar verilmeli ama bu karar verilirken de en doğru tercihler yapılmalı” dedi.
 
Barata, bölgede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, müteahhitler ve vatandaşların dahil olduğu bir sürecin yaşandığını anlatarak, şunları söyledi:
 
“Bakanlık bölgeye müdahale ederek çok doğru bir adım attı. Bölgedeki tıkanıklığın önü açıldı ve kaos bitti. 2/3 kuralıyla anlaşmalar kolay olacak. KDV’nin yüzde 1 olması ve diğer vergi ve harç muafiyetleri de çok olumlu gelişmeler. Bölgenin altyapısının da kamu tarafından yapılması gündemde. Tüm bunlar süreci kolaylaştıracak ama vatandaşlar sabırsız ve bir an önce kararın çıkmasını bekliyorlar.”
 
400 bin m2’lik yeşil alan
 
Bölgenin yeniden planlanmasıyla yeşil alan terkleri ve eşdeğer alanların belirleneceğini anlatarak, kendilerinin de buna uygun olarak proje geliştireceklerini söyleyen Barata, beklentilerinin bölgedeki 4.14 emsalin korunması yönünde olduğunu vurgulayarak, Fikirtepe’nin bir bütün olarak doğru bir kentleşme örneği göstermesi gerektiğine işaret etti.
 
Bu konuda her iki adadaki yeşil alan terklerinin aynı noktada toplanmasının çözüm olabileceğini dile getiren Barata, “Arsaların yüzde 20’si yeşil alanlar için terk ediliyor. Bu alanlar ortak noktada birleştirilir. Bölge toplamda 1.3 milyon metrekareden oluşuyor. Terklerle birlikte 400 bin metrekarelik yeşil alan yaratılabilir” dedi.
 
Barata, bölgenin dönüştürülmesiyle birlikte okullara ihtiyaç olacağına işaret ederek, şu anki okul kapasitesinin bölgedeki projeler bittiği zamanki ihtiyacın ancak 5/1’ini karşılayabileceğini kaydetti.
 
50 bin konut olacak
 
Fikirtepe’de yaklaşık 50 bin konut yapılacağını ve yaklaşık 250 bin kişinin bölgede yaşamaya başlayacağını ifade eden Barata, “Konutların ortalama 300 bin dolardan satılacağını düşünürsek 150 milyar dolar eder. Bu çok büyük bir miktar ve bölgedeki dönüşümün büyüklüğünü gösteriyor” dedi.
 
Barata, ayrıca bölgedeki trafik sorununun da önemine işaret, “Sadece 1 adadaki araçlar arka arkaya sıralandığında 17 kilometrelik kuyruk oluşturabilir. Bu nedenle trafiğe özel önlem almak gerekecek” diye konuştu.
 
750 kişiye kira ödüyor
 
Ömer Faruk Barata,  Fikirtepe’de 5 adayla ilgilendiklerini ve çok sayıdaki kişiyi de başka evlere taşıyıp yıkımları gerçekleştirdiklerini anlatarak, “Yaklaşık 750 kişiyi taşıdık ve 12 aydır da her ay 550 bin TL kira ödüyoruz. Bu çok büyük bir maliyet. Bölge için karar verilmesi bu nedenle çok önemli” diye konuştu.
 
5 adada proje yapacak
 
Vartaş Yapı, Fikirtepe’de 5 adayla ilgileniyor. 2 adada konut planlayan Vartaş, 3 adada ise konut ve ticari üniteler yapacak. 1 adayla yüzde 100 oranında anlaşan ve konutları yıkan Vartaş, bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesiyle de diğer adalarda projelere başlayabilecek. 2011 yılının mart ayından beri bölgede çalışmalarını sürdüren Vartaş, projeleri için Tabanlıoğlu Mimarlık ile çalışıyor.
 

Yavuz Karaman/Milliyet