Gelişmiş ülkeler finansal krizle boğuşurken Fitch, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu BB+’den yatırım yapılabilir seviye olan BBB-’ye yükseltti. 1994’ten bu yana Türkiye’ye bu seviyede not veren ilk kuruluş oldu. Fitch, Türkiye’nin bu notuna, kısa vadede finansal risklerin azalmasını ve sürdürülebilir büyümeye geri dönme yolunda olmasını gerekçe gösterdi. Ekonomistler, yatırım maliyetlerinin düşeceğini, faizlerin ineceğini ve yabancı sermaye girişinin hızlanacağını ifade ediyor. Kararı ‘yerinde ancak gecikmeli’ olarak nitelendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Diğer kuruluşların da benzer kararı daha fazla gecikmeden almasını ümit ediyoruz.” dedi. İş dünyasının sevinçle karşıladığı karar, piyasaları olumlu etkiledi. Dolar 1,78 lira, faiz yüzde 6,8’e kadar gerilerken Borsa çifte rekor kırdı.
 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükselterek 1994’ten bu yana Türkiye’ye bu seviyede not veren ilk kuruluş oldu. Fitch, kredi notunu bir kademe yükselterek BB+’dan BBB-’ye çıkartırken, not görünümünü ‘durağan’ olarak belirledi. Fitch Türkiye’nin yerel para birimi cinsi kredi notunu ise iki kademe artırarak BB+’ye yükseltti. Kuruluştan not artış kararına ilişkin açıklamada, kredi görünümünün şoklara karşı daha dayanıklı hale geldiğine dikkat çekildi. Türkiye’nin mali durumunda yaşanan olumlu gelişmelerin not artışında etkili olduğunu ifade eden Fitch, not artışına gerekçe olarak, “ülke ekonomisinin yumuşak inişe doğru ilerlemesi, yakın dönem makro finansal risklerdeki iyileşme, kamu borcundaki azalış ve güçlü bankacılık sistemini” gösterdi. Kuruluş, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyüme oranına kavuşacağına inanıyor. 2011’de ekonomideki ısınmayı takiben cari açığın ve enflasyonun azaltıldığını dile getiren Fitch, Türkiye’nin 2012’de yüzde 3, gelecek sene yüzde 3,8 ve 2014’te yüzde 4,5 büyüyeceği tahmininde bulundu. Açıklamada, “Türkiye’nin güçlü ticari performansının da yardımıyla resesyon yaşamadan yeniden dengelenmenin başarılması ve işsizliğin 11 yılın en düşük seviyesine çekilmesi, Türkiye’nin ekonomik esnekliğine ve direncine işaret ediyor.” ifadelerine yer verildi. Fitch, yıl sonunda enflasyonun yüzde 7,4’e, 2013 sonunda yüzde 6,5’e ineceğini tahmin ediyor. Türkiye’nin enflasyon ve GSYH artışı konusunda tutarsız bir geçmişi olduğuna dikkat çeken Fitch, şu anda uygulanan yeni politikanın ekonominin yeniden dengelenmesine yardım etmesine rağmen Merkez Bankası’nın yüzde 5’teki enflasyon hedefine ulaşamadığına dikkat çekti. Fitch, Türkiye’nin cari açıkta belirgin veya kalıcı bir düşüş sağlaması halinde kredi notunun daha da artırılabileceğini ancak bu durumun yakın vadede beklenmediğini ifade etti.
 
Notu yükselten Fitch, Türkiye’nin ekonomik istikrarına ilişkin uzun vadeli olumlu beklentilerine ilaveten, ileride kredi notunun yeniden indirilmesi riskine karşı bazı hatırlatmalarda bulundu. Not artırımı açıklamasında, “Fitch, Euro Bölgesi’nin sağlam kalacağını ve küresel finansal stabiliteyi etkileyecek, Türkiye gibi geniş cari açığı olan ülkelere sermaye akışında ani duruşlara neden olacak, birbirini peşi sıra izleyecek bir riskin oluşmayacağını varsaymaktadır. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi not indirimini tetikleyebilir.” ifadesine yer verildi. Açıklamada ayrıca, Suriye ile bir savaş ihtimali görmemekle birlikte, savaşın not indirimine varabilecek ekonomik ve mali etkileri olabileceği kaydedildi.
 
Fitch’in kararını değerlendiren Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan, Türkiye’ye gelecek olan fonlarda artış olacağını söyledi. Oyak Yatırım Ekonomisti Elif Gülay Girgin, yaptıkları hesaplara göre iki kurumdan yatırım yapılabilir not alınmasıyla birlikte Türkiye’nin, 2013-23 arasında yıllık ortalama 75 milyar dolar fon girişi sağlayabileceğini söyledi. Aksi durumda ise önceki not düzeyinde ortalama 65 milyar dolar yabancı sermaye çekilebileceğini vurgulayan Girgin, “Bu da, on yılda kabaca 100 milyar dolar ekstra sermaye girişi anlamına gelmektedir.” bilgisini verdi.
 
Genellikle AAA veya Aaa gibi üç tane A en güvenilir olanı, Baa3 ya da BBB- olanlar ise alt derece de olsa, ‘Güvenle yatırım yapılabilir’ anlamına geliyor. Düşük kredibilite olan spekülatif ülke ve kuruluşlara BB+ ya da Ba1’den B3 ve B-’ye kadar derece derece not veriliyor. Diğer derecelendirme kuruluşlarından Moody’s, Türkiye’nin notunu şu an için yatırım yapılabilirin bir kademe altı olan Ba1 seviyesinde ‘pozitif’ görünümle, Standard&Poor’s ise yatırım yapılabilirin iki kademe altında BB+’de ‘durağan’ görünümle derecelendiriyor. (zaman)