Türkiye'de özellikle düğünlerde, doğumlarda hediye edilmek istenen altına sahip olmak isteyenler, bütçelerini de aşmamak için 24, 22, 18 veya 14 ayar yerine 8 ayar altını tercih etmeye başladı.
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, geçtiğimiz hafta Fed'in parasal genişleme adımından sonra altın fiyatlarının hızla yükselmeye devam ettiğini söyledi.

Köfte ve Bonfile örneği

Fiyatların yükselmesiyle birlikte, yüksek ayar takı satın alma imkanı olmayanlara yönelik üretimlerin hızlandığını dile getiren Kameroğlu, “8 ayar altın, 14 ayar altına göre daha ucuz. Aynı gramajlardaki 8 ayar bir altın, 14 ayar altına göre 3'te 1 daha ucuzdur ancak 8 ayar altın yağı bol bir köfte, yüksek ayarlı altın ise bonfile gibidir” dedi.

Kameroğlu, 8 ayar altınların piyasada yaygınlaşabileceği yönündeki değerlendirmelere de değinerek, bunun insanların tercihine ve altın fiyatlarının seyrine bağlı olduğunu ifade etti.
 
“Yurttaş ekonomik takılara yöneldi" 

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu da altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte yurttaşların daha ekonomik takılara yöneldiğini, bu nedenle de 8 ayar altınlara olan talebin arttığını bildirdi.

Altının genellikle yatırım aracı ve takı olarak tercih edildiğine değinen Çavuşculu, “Tasarruf etmek ile takı olarak kullanmak farklı şeylerdir. Tasarruf edilebilecek altınlar, darphanenin basmış olduğu Cumhuriyet Altınları ve işçiliği çok düşük olan ürünlerimizdir” dedi.

Çavuşculu, 8 ayar altın ile 14 ayar altınların kullanım ve dayanıklılık açısından farkları olmadığını belirterek,yurttaşların gönül rahatlığı ile 8 ayar takıları da kullanabileceğini sözlerine ekledi.

AA