ANKARA (AA) - GDZ Elektrik Dağıtım AŞ tarafından abonelerin elektrik sayaçlarının radyo frekansı teknolojisine sahip akıllı sayaçlarla değiştirileceği bildirildi.

Şirketten yapılan açıklamada, akıllı sayaç projesinde tarımsal sulamanın yaygın olduğu Manisa'nın Sarıgöl ilçesinin pilot bölge olarak seçildiği belirtildi.

İlçedeki 1250 tüketim noktasında uzaktan erişim teknolojilerinin kullanılacağı kaydedilen açıklamada, "GDZ Elektrik Dağıtım tarımsal sulamanın yaygın olduğu Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde tüketicilerin sayaçlarını radyo frekansı teknolojisine sahip, son teknoloji akıllı sayaçlarla değiştiriyor. Elektriğin dağıtılması sürecinde son nokta olan akıllı sayaçların öneminden yola çıkılarak yürütülen projeyle, akıllı şebeke uygulamalarının GDZ Elektrik Dağıtımın tüm hizmet bölgelerine yayılması hedefleniyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen GDZ Elektrik Dağıtım AŞ Tüketici Hizmetleri Müdürü Şirvan Erinanç da projeye başlamadan önce akıllı sayaç sistemlerinin yurt dışı örneklerini incelediklerini bildirdi.

Erinanç, tüketicinin söz konusu uygulamadan en yüksek düzeyde faydalanmasını hedeflediklerini vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı:

"Projede kullanılacak olan sayaçlar radyo frekansı ile içindeki tüm verileri bir toplayıcıya iletecek. Bu veriler GPRS (GSM aracılığıyla) üzerinden bilgisayarlara aktarılarak kesintisiz veri iletişimi sağlanmış olacak. Bu uygulama ile sayaçlardan alınan uyarılar izlenerek şebekedeki aksaklıklar eş zamanlı belirlenecek, arıza kaynakları daha hızlı tespit edilecek ve onarım çalışmaları hız kazanacak. Bu sayede de kesintiler azalacak. Aynı zamanda kayıp enerjinin noktasal olarak tespitine de imkan sağlayan bu yapı, enerji kayıpları ile mücadelede etkin rol oynayacak."