GAZETEPORT

Trafik cezaları konusunda Yargıtay ile yerel mahkemelerin kararları birbirleriyle çelişti. Yargıtay 11 Aralık 2013 günü, zamanında tebliğ edilmeyen trafik cezalarının da ödenmesine karar verdi. Ancak iki ay sonra Sakarya Mahkemesi, ''Geç tebligat nedeniyle'' trafik cezasını iptal etti.

2013 yılında, Kocaeli'nde bir sürücüye plaka üzerinden trafik cezası kesildi. Sürücü, zamanında tebligat yapılmadığı gerekçesiyle Gebze Sulh Ceza Mahkemesine başvurdu. Mahkeme makbuzun 10 gün içinde tebliğ edilmemesi nedeniyle cezayı iptal etti. Ancak Adalet Bakanlığı temyiz başvurusu yapınca, Yargıtay 7. Dairesi 2013 yılı Aralık ayında, ''Süresinde tebligat işlemlerine başlanmamış olması, idarî para cezasını geçersiz kılmaz'' kararı verdi.

Bu karardan sonra, Sakarya'da, hız sınırını aştığı için bir  sürücüye plaka üzerinden 166 lira ceza kesildi. Sürücü, ceza makbuzu 10 günlük yasal süreden sonra gönderilince, Pamukova Sulh Ceza Mahkemesine başvurdu. Mahkeme de ''Karayolları Trafik Kanunu ve yönetmelik gereği ceza tutanağı, tanzim edildikten sonraki 10 gün içinde gönderilmesi gerekir'' diyerek cezayı iptal etti.

KABAHATLER KANUNU
6 Nisan 2011'de yayınlanan Karayolları Trafik yönetmeliğinin 10. maddesine göre, plakaya yazılan cezaların 10 gün içinde tebliği gerekiyor. Bazı mahkemeler bu maddeye dayanarak 10 günden sonra tebliğ edilen cezaları iptal ediyor. Bazı mahkemeler de Yargıtay kararını dikkate alıp başvuruları reddediyor.

Çelişki ise Kabahatler Kanunundan kaynaklanıyor. Bu kanunun 20. maddesinde, trafik cezalarının, fiilin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son gününe kadar tebliğ edilmediği takdirde iptal edileceği öngörülüyor. Böylelikle yönetmelik 10 günü, Kabahatler Kanunu ise yıl sonunu esas alıyor.

>> Trafik cezasına gecikme iptali

>> Yargıtay, geç tebliğ edilen trafik cezasına itirazı reddetti