Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, İş Yatırım Aracı Kuruluş Varantlarının İMKB'de işlem görmeye başlaması dolayısıyla düzenlenen tören sırasında gazetecilerin, işlem sırası kapalı şirketlerin İMKB'deki tahtalarının açılması çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı. Geçmişte bazı tahtaların hukuki nedenlerle kapatıldığını hatırlatan Akgiray, ''Bir daha böyle bir şey olmasın diye yasal düzenleme yapalım diyoruz. Bir daha ileride olmasın diye...'' şeklinde konuştu. Bu çalışmanın yeni yasa çerçevesinde gerçekleştirildiğini kaydeden Akgiray, ''Henüz incelenen bir dosya yok. Bu çalışma hepsini (bütün şirketleri) kapsar'' dedi.

Söz konusu çalışmanın SPK Yasası Meclis'ten geçtikten sonra olacağını bildiren Akgiray, bazı özel durumların yeni yasaya gerek duymayabildiğini söyledi. Akgiray, ''Önümüzdeki yıl başlar. Hangi tahta, ne zaman, hangi koşulda, onu göreceğiz'' dedi. Geçmişte firmaların büyük hakim ortağının yaptığı bir yanlış yüzünden sıkıntı olduğunu, ''kurunun yanında yaşın da yandığını'' belirten Akgiray, ''Eğer büyük ortak bir yanlış yaptıysa onun cezasını büyük ortak çeksin, şirket çekmesin'' görüşünü dile getirdi. Eğitimin önemini de vurgulayan Akgiray, halkın finans, yatırım yapma ve tasarruflarını planlama konusunda eğitilmesi gerektiğini söyledi.
 

'Halka arzlarda inşallah yıl sonunda 25'i geçeceğiz'

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da bir gazetecinin, ''Kapalı tahtaların açılması kaç kişiyi kapsıyor?' sorusu üzerine, ''Çok büyük sayıda yatırımcı olduğunu sanmıyorum. Birkaç bini bulur'' dedi. Erkan, halka arzlara ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti: ''Yıl sonuna kadar 6-7 tane halka arz gerçekleşecek diye bekliyoruz. İnşallah yıl sonunda 25'i geçeceğiz. 30'u geçeriz diye bekliyordum ama referandum sürecinde birazcık duraksama oldu. Başvurular var. Bunların hepsinin bitmesi yıl sonunu biraz geçeceğe benziyor. KOBİ'ler sayı olarak ağırlıklı. 1-2 tane büyük gelecek gibi... Özellikle Emlak Gayrimenkul bu yıl bitecek gibi gözüküyor. O da bayağı büyük bir halka arz.'' İşlem olarak bakıldığında Emlak Gayrimenkul ile birlikte yıl sonunda 4 milyar TL'yi geçeceklerini bildiren Erkan, 2011'de sayı olarak 30, işlem olarak da 10 milyar TL'nin üzerine çıkmayı beklediklerini kaydetti.


AA