Sabancı Holding olarak 2015’te 1.4 milyar dolarlık yatırırım yapmayı planladıklarını açıklayan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, bunun yarısını enerjiye gideceğini ondan sonra da, çimento ve sanayinin en büyük payı alacağını söyledi.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre Endonezya’da yeni fabrikanın açılışından hemen sonra bir basın toplantısı düzenleyen Güler Sabancı Holding’in gelecek planlarına ilişkin şunları anlattı:

“Büyümeye devam ediyoruz. Biz Sabancı Topluluğu’nda dinamik bir portföy yönetiyoruz. Bunu yaparken almak, satmak ve yatırım yapmak opsiyonlarının hepsine aynı ölçülerde bakıyoruz ve değerlendiriyoruz. Dolayısıyla 2014 yılı sonuçlarımız bizim için umut verici, iyi sonuçlar oldu. İçinde bulunduğumuz bütün sektörlerde kârlı bir seneyi kapattık. Bir tek enerjide bir geçiş süreci içindeyiz, orada tempomuzu ayarlıyoruz. Çok yüksek bir yatırım yaptık, şimdi bunu ayarlama döneminden geçiyoruz. Diğer bütün işlerimizde başarılı ve kârlı gidiyoruz. Enerjide hedefimiz yatırım yapmak ve büyümekti. Bunu başardık, bu şirketimiz de o hedefini gerçekleştiriyor. Sanayi grubu şirketlerimizden Brisa’da büyüyoruz. Bu sene yatırımın düğmesine basıyoruz. Aksaray fabrikasının çevre düzenlemesini yapıyoruz. Bu yıl içinde temel atacağız.”

''ARTIK ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART''

Güncel siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin de görüşlerini açıklayan Güler Sabancı, Türkiye’de ilk kez bir Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçildiğine işaret ederek, anayasa değişikliğinin gerekliliğine vurgu yaptı.

“Türkiye’nin bir geçiş döneminde olduğunu kabul edelim” diyerek söze başlayan Güler Sabancı şunları söyledi:

“Türkiye ilk defa halk oylaması ile bir Cumhurbaşkanı seçti ve Türkiye’nin anayasası parlamenter sistemi ön görüyor. Dolayısıyla bence Türkiye’de bütün partilerin, muhalefetin, iktidarın odaklanması gereken konu, kişilerden arınmış olarak Anayasa değişikliği olmalıdır. Sistemleri sistemler ile çözmeliyiz. Sistemleri konuşuyorsak, burada bir sıkıntı var. Şu anda bu sıkıntıya rağmen Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın birlikte iyi çalıştıklarını görmek bizim açımızdan memnuniyet verici. Kişilerin uyumlu çalışması ile bu yapı devam ediyor. Ama sistem açısından bakıldığında Anayasa değişikliğine ya odaklanılması gerektiği görülüyor.”

Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in dile getirdiği halk tarafından seçilen bir Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın yetki kargaşasına sebebiyet verebileceği şeklindeki sözleri hatırlatılarak ‘Sistem tıkandı mı’ sorusuna ise Güler Sabancı, şöyle cevap verdi:

“Ben sistem tıkandı demedim. Eskiden böyle değildi, referandum oldu ve halkın büyük çoğunluğunun kabul ettiği referandum sonucu halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanımız var. Bu bir gerçek. Bir de parlamenter sistemi öngören bir anayasamız var. Bunu demokrasinin gereği seçimlerle, seçim sonucu meclislerle çözeceğiz. Benim dediğim Anayasa değişikliği. Bunun aksine bir görüş var mı? Dolasıyla yeni bir Anayasa ihtiyacını her alanda hissediyoruz. Biz bunu uzun zamandır söylüyoruz, yeni bir şey söylemiyoruz. Benim beş senelik yılbaşı mesajlarıma bakarsanız hepsinde bu mesaj vardır.”