Dün itibarıyla tarife satırı bakımından, Kore tarafı gümrük vergilerinin yüzde 80’ini, Türkiye ise yüzde 65’ini sıfırladı. Sanayi ürünleri bakımından, halihazırdaki ihracatın yüzde 93’ü anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Güney Kore’ye gümrük vergisinden muaf olarak gerçekleşecek. Buna karşılık, sanayi ürünlerinde Güney Kore’den ithalatın yüzde 22’sine tekabül eden birtakım elektronik, demir-çelik, tekstil ve otomotiv ürünlerinde gümrük vergisi indirimi için 7 yıllık bir takvim uygulanacak. Tarım ürünlerinin yüzde 52’sinde 10 yılın sonunda gümrük vergileri kaldırılacak.
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin Uzakdoğu’daki ilk STA ortağı olan Güney Kore’nin 2011 yılında 520 milyar dolar ile dünyanın en büyük 5. ithalatçısı (AB-içi ticaret hariç tutulduğunda) ve 1,5 trilyon dolarlık milli gelir ile dünyanın en büyük 15. ekonomisi olduğuna işaret etti. Kişi başına gelirin 31 bin doları aştığı bu ülkenin Türkiye için önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Çağlayan, şu değerlendirmeyi yaptı:  “AB ve ABD’li üreticilerin ardından, ülkemiz de söz konusu pazara tercihli giriş imkânı kazanmıştır. Güney Kore’nin 2012 yılında sadece tarım ürünleri ithalatı 26 milyar dolar civarındadır. Amerika’nın tarım ürünleri ihracatında en büyük 5. pazarı olan Kore’ye ticarette Türkiye’nin önemli ihraç ürünleri olan fındık, zeytinyağı, tütün, kuru üzüm, buğday unu, şeker mamulleri, çikolatalı mamuller, makarna gibi ürünlerde taviz alınmıştır. Üreticilerimiz, ihracatçılarımız pazarın özelliklerini dikkate alarak, bu pazara odaklandığında istatistiki hesapların çok ötesine geçen başarı hikâyelerine ulaşacaklardır.”
 
Hizmet ticareti ve yatırımlara ilişkin müzakerelerin yürütülmesine yönelik yol haritasının da belirlendiğini kaydeden Çağlayan, dün yürürlüğe giren ‘Çerçeve Anlaşma’ ile iki ülke arasında hizmet ticareti ve yatırımlar konusundaki müzakerelerin Mal Ticareti Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden itibaren 1 yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

Kore'li hukukçular İstanbul'a geldi