Anne babası işçi olarak Almanya’da çalışan Karanar da 40 yıl önce Almanya’ya götürüldü. Hamburg Belediyesi’nde halen işçi olarak çalışan Karanar, anne-
babasının birikimi yanı sıra kendisi ve çocuklarının kazandıkları parayı İstanbul Tekstilkent’teki bir bankanın şubesine yatırdı. Karanar, bankaya yatırdığı vadeli hesabına ilişkin banka yetkililerinden resmi bilgi alıyordu. Karanar’ın hesabındaki para belli aralıklarla dekont ile kendisine bildiriliyordu.

ALDIĞI YANITLA ŞOKE OLDU
Karanar’a en son bilgilendirme geçen 28 Ağustos günü yapıldı. Dekontta yer alan bilgiye göre Karanar’ın hesabında 740 bin 116 lira bulunuyordu. Karanar, bu bilgilendirmeden bir ay kadar sonra memleketi Tekirdağ tarafında arsa, tarla almak üzere satıcı satıcılar ile anlaştı. Karanar, bankasını aradı ve EFT gönderilmesi için talimat vermek istediğini bildirdi. 

Banka görevlisi Karanar’a, hesabında para görünmediğini söyledi. Karanar, ilk şoku atlattıktan sonra sebebini sormaya çalıştı. Banka görevlisi ayrıntılı bilgiye sahip olmadığını inceleyeceklerini söyledi. Aradan iki ay geçmesine karşın Karanar ne parasını alabildi ne de sağlıklı bir yanıt. Konuyu hem BDDK’ya hem de bankanın genel müdürlüğüne bildiren Karanar, avukatı aracılığı ile savcılığa başvurdu.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvuruda banka yetkilileri ve işlemi yapan görevliler hakkında ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan soruşturma
açılması talep edildi.

KURBAN SEÇİLMİŞSİNİZ
Ailesinin işçi olarak Almanya’ya gittiğini anlatan Cemal Karanar “Belediyede işçi olarak çalışıyorum. İki aydır uyku uyuyamıyorum. O para 5 kişinin yılların birikimiydi. Böyle bir şey olmasına çok üzüldüm. Ki 10 yıldır aynı banka ile çalışıyorum. Banka müfettişi soruşturmasını tamamladığını genel müdürlüğe sunduğunu söyledi. Müfettiş bana, ‘Siz yurtdışında olduğunuz için kurban seçilmişsiniz’ dedi. Parayı zimmetine geçiren D. Ö.’in annesi beni aradı. Kızının, bankanın eski bir çalışanı tarafından şantaja maruz kaldığını, paraları bu kişiye verdiğini öne sürerek kızı hakkında şikâyetçi olmamamı söyledi. Bu para ile Tekirdağ tarafında tarla, arsa alacaktım. Satıcılara karşı da mahcup duruma düştüm” dedi.

ÖDEME YAPILMADI
Karanar’ın avukat Neyir Şeyda Musal konu ile ilgili Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Müvekkil Cemal Karanar ve eşi parasını Türkiye’de güvenilir bir bankaya yatırmış. Bankadaki mevduata dair, hesap cüzdanı ve imzalı mühürlü banka dekontları bulunuyor. Her türlü, risk yönetimini kendi iç sistemiyle tesis etmek zorunda olan bankanın, çalışanın suç teşkil eden fiili ya da her ne sebeple olursa olsun ortaya çıkan zararı derhal ödemesi gerekiyor. İhtarımıza rağmen, bankanın iç prosedürü ve teftiş nedeniyle ödemenin yapılmadığı belirtiliyor. Müvekkile ödemenin halen yapılmamış olması nedeniyle oluşan zararlarından da kaynaklı gerekli hukuki müracaatlarımızı ve savcılığa şikâyet dilekçemizi verdik” şeklinde konuştu.

Konu ile ilgili ulaşmak istediğimiz D. Ö. ise, gönderdiğimiz mesajı okumasına karşın dönüş yapmadı. Anılan bankanın şube müdürü ise, herhangi bir yorumda bulunamayacağını kaydetti.

Haber: Dinçer GÖKÇE/Hürriyet