Sabah’tan İbrahim Acar’ın haberine göre; Bankaların müşterilerinden habersiz Kredili Mevduat Hesabı (KMH) açtırmaları ve sigorta yaptırmaları konusundaki soruşturma sonuç vermeye başladı. KMH'ların habersiz açılamayacağına dair kararların ardından ilk kez bir bankanın şube müdürüne ceza geldi. Kanunsuz sigorta yaptığı için şube müdürüne kesilen 20 bin TL'lik cezanın, bankacılık sektöründe emsal olması bekleniyor.

TEBLİĞ DE VAR
Hazine'nin konuyla ilgili yayımladığı tebliğe göre, bankaların yanı sıra bu tür suçları işleyen şube müdürü ve çalışanlar hakkında da yapılan işlem nedeniyle suç duyurusunda bulunulabiliyor ve ceza verilebiliyordu. Ancak bugüne kadar herhangi bir işlem yapılmamıştı.

BELGELER ETKİLİ OLDU
Şube müdürünün aldığı cezada Hazine ve BDDK müfettişlerinin soruşturması etkili oldu. Müfettişler, müşterinin rızası olmadan bankanın sigorta yaptırdığına dair yazılı beyanları inceledi. Söz konusu bankanın her şubesinde soruşturma yapıldı. Örnekleme yoluyla yüzlerce mevduat müşterisi bankaya çağrıldı. Bilgisine başvurulan müşterilerin bir kısmı, sigorta yapıldığını müfettişlerden öğrenmişti.

BANKA YÖNETİCİSİNİN MAİLİYLE BAŞLADI
Müşterileri tenhada kıstıran banka yöneticileri, elektronik posta (mail) emirleri ortalığa dökülünce artık yazılı delil bırakmamak için talimatları telefonla vermeye başladı. Müşterilere habersiz sigorta yaptıran ve hesabından para çeken personeli motive etmek için özel bir bankanın Ankara bölge müdürü, kasım ayında çalışanlara "Müşterileri tenhada en iyi kıstıran arkadaşlarıma teşekkür ederim" maili göndermişti. Her şey bu maili, şu anda istifa eden banka yöneticisinin sızdırmasıyla başlamıştı.