İcra-iflas dairelerindeki 7 milyonu aşkın dosyayı düşürecek ve eve hacizi önleyecek yargı paketi bugün Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Yasa geçtikten sonra icraiflas müdürlüklerine yapılan her türlü tahsilat ve ödeme artık bankalar aracılığıyla yapılacak. İcra memurları artık eve gelip televizyon, buzdolabı, koltuk, kanepe ne varsa alıp götüremeyecek. Başta küçük işletmeler olmak üzere işletmelerin üretimini sürdürebilmesi için zorunlu araçlarına el konulamayacak.

İKİ İHALE YAPILACAK

Yasa çıktıktan sonra icra müdürlükleri ve vergi daireleri tarafından haciz konulan ve yediemin depolarını dolduran mallar da satışa çıkacak. Maliye Bakanlığı depoları dolduran hacizli malların satış ilanını elektronik ortamda vermek için kolları sıvadı. Açık artırmaya elektronik ortamda teklif verme yoluyla başlanacak. Bunun için iki kez ihale yapılacak. Sanal ortamda verilecek teklifler, hacizli malın tahmin edilen kıymetinin yüzde 50'sinden az olamayacak ve teklif vermeden önce hacizli malın tahmin edilen kıymetinin yüzde 20'si nispetinde teminat gösterilmesi zorunlu olacak. Elektronik hacizin kapsamı da genişletilecek. Böylece, depoları dolduran hacizli malların hızlı bir şekilde satışı sağlanacak.

Dolgu sahalara da vergi!

Gelir yelpazesini genişletmeye çalışan Maliye, İstanbul başta olmak üzere liman, dolgu sahalar, iskele ve rıhtımları da mercek altına aldı. Son dönemde deniz kıyılarını Hazine'den kiralayıp doldurarak liman işletmeciliği yapan firmaların sayısı artıyor. Bu sahalardan vergi alınması için düzenleme yapılması gerekiyor.




Sabah