Siyasi Partiler Kanunu uyarınca devlet yardımına hak kazanan partilerin paralarının 2015 yılı Ocak ayının ilk 10 günü içinde hesaplara yatması bekleniyor.

İŞTE SİYASİ PARTİLER KANUNU UYARINCA YARDIM ALACAK PARTİLER VE PARA MİKTARLARI

Yapılan yardım miktarlarına bakıldığında en büyük payı AK Parti alacak. AK Parti'nin ardından sırasıyla CHP ve MHP geliyor. Siyasi Partiler Kanunu uyarınca, son milletvekili genel seçimlerine katılma hakkı tanınan ve genel barajı aşmış bulunan siyasi partilere her yıl Hazineden ödenmek üzere o yılki genel bütçe gelirleri "(B) Cetveli" toplamının 5 binde 2'si oranında mali yardım sağlanıyor.

Bu şekilde hesaplanan ödenek tutarı, devlet yardımı yapılacak siyasi partilere, genel seçim sonrasında Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilen toplam geçerli oy sayıları ile orantılı şekilde bölüştürülüyor. Milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların yüzde 7'sinden fazlasını alan siyasi partilere de devlet yardımı yapılıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 seçimleri kapsamında siyasi partilere verilecek ödeneğin ne kadar olduğunu kamuoyuna duyurdu.

Şimşek, "2015 yılı için siyasi partilere toplamda 531 milyon ödenek konmuştur" açıklamasını yaptı. Buna göre AK Parti, yapılacak olan Hazine yardımının 297 milyon TL'sini alacak. CHP'nin alacağı yardım tutarı ise 155 milyon TL'yi bulacak. MHP ise 78 milyon TL Hazine yardımı alacak.

Peki ya HDP? Yeni demokratikleşme paketine göre artık yüzde 3'ün üzerinde oy alan siyasi partilere Hazine'den yardım yapılması gerekiyor. Fakat son seçimlere bakıldığında AK Parti, CHP ve MHP dışında hiçbir siyasi parti bu yardımdan faydalanamıyor. Çünkü bu üç parti dışında, parti olarak yüzde 3 oyu geçebilen hiçbir parti bulunmuyor. HDP milletvekillerinin bağımsız olarak girdiği seçimlerde aldığı yüzde 6.57 oy ise parti olarak 2015'teki genel seçimlere girmeleri halinde bir sonraki genel seçimlerde Hazine'den yardım almalarını sağlayacak. Buna karşılık seçim sisteminde halen yüzde 10'luk seçim barajı değişmediği için HDP'li milletvekillerinin parti çatısı altında seçime girmeleri durumunda Meclis'e girememe olasılığı bulunuyor. Yani bir sonraki seçimlerde seçim yardımı almak ile aynı önümüzdeki seçimlerde baraja takılmak arasında seçim yapmaları gerekiyor. Türkiye'de toplam seçmen sayısı 52 milyon 806 bin 322, Buna göre her oy başına verilecek yardım tutarı 10.05 lira olacak.