Gürkan, Türkiye Kömür İşletmeleri’nden 9 yılda ihalesiz devirlerle aldığı yaklaşık 70 milyar lira bedelli maden sahalarından kazandığını inşaata da yatırdı. Ancak 301 madencinin yaşamına mal olan faciadan sonra Alp Gürkan için hem maddi hem manevi yönden büyük çöküş başladı.

Soma Grubu’nun inşaat kolunun daha önce Kartal’da hayata geçireceğini açıkladığı ofis alanları ve alışveriş merkezi projesi iptal oldu. Habertürk gazetesinin haberine göre Kartal’daki ofis-AVM projesinin arazi sahibi durumundaki Yılsan Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Talat Yıldırım, projeyi kendilerinin hayata geçirmeye karar verdiklerini ifade etti.  

Soma Holding, Akşam Gazetesi’nin haberine göre İstanbul’da inşa ettiği Spine Tower için bankaların kapısını çalmış fakat bir yabancı banka, “Ya madeninde kaza olursa... Bunu kamuoyuna açıklayamam” diyerek talebi geri çevirmiş.  
Aynı kuleler için ‘çalıntı’ suçlamasıyla dava açıldı.

Suç işlemek amacı ile oluşturulan örgüte üye olma, hileli iflas ve nitelikli dolandırıcılık suçlaması ile açılan davada 17 sanık arasında yer alan Alp Gürkan 21 yıla varan hapis istemi ile yargılanacak. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava dosyasında yer alan belgelere göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun da (TMSF) geçtiğimiz hafta müdahil olduğu davanın temelini Korkmaz Yiğit’in Fon’a olan borçları nedeni ile mal kaçırması, sahip olduğu gayrimenkulleri başkalarının üzerine göstermesi ve Yiğit hakkında verilen iflas kararının hileli olduğu suçlaması yer alıyor. 

Soma’daki maden faciasını protesto etmek için, İTÜ Maden Fakültesi’ni işgal eden öğrencilerin eylemi sürerken İTÜ Maden Fakültesi dekanı Prof. Dr. Fatma Arslan, dekanlık tarafından, Soma Holding patronları Alp Gürkan ve İsmet Kasapoğlu’nun İTÜ Maden Fakültesi Akademik Danışma Kurulu üyeliklerine son verildi.

Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın doğrudan sorumlu bir düzeyde bulunması gerekçesiyle yapılan olağanüstü toplantıda, soruşturma açılarak disiplin işlemi ile ilgili sürecin başlatıldığı belirtildi.