Tolga TANIŞ

DÜNYA Bankası’na bağlı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi’nin (ICSID) 2011’den beri ele aldığı, Hollandalı emlak şirketi Tulip ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki davada sona yaklaşılırken, mahkeme heyeti sürpriz bir şekilde, olayla ilgili Tulip’in yolsuzluk yapmakla suçladığı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı da tanık sıfatıyla ifade vermeye çağırdı. Türkiye’nin en son Uzanlara karşı kazandığı 20.5 milyar dolarlık Libananco davasını gören mahkeme, bu sabah Dünya Bankası’nın Paris’teki ofisinde Bayraktar’ı dinlemeyi bekliyor.

ÜÇ KİŞİLİK TAHKİM

Avustralyalı Gavan Griffith başkanlığında, ABD’li Michael Evan Jaffe ve Alman Rolf Knieper’den oluşan üç kişilik tahkim heyetinin gördüğü dava, 28 Ekim 2011’de Tulip’in başvurusuyla açıldı. ARB/11/28 numaralı dosyada Tulip şirketi, 2006’da Emlak Konut ihalesinden kazandığı Bahçeşehir’deki Ispartakule-3 projesinin Mayıs 2010’da haksız yere iptal edilmesi sonucu zarara uğratıldığını iddia ederek Türkiye Cumhuriyeti’nden yaklaşık 300 milyon Euro tazminat talep etti. “TOKİ’nin ilk yabancı ortağı” diye gazetelerde haberleri çıkarken iptale kadar uzanan olaylar zincirinde ise Bakan Bayraktar ve Emlak Konut yöneticileri tarafından başta rüşvet talepleri, yolsuzluğa uğratıldığını iddia etti.

TÜRKİYE’NİN SEKİZ TANIĞI

İlk duruşmaları yapılan, tarafların ellerindeki belgeleri mahkeme heyetine sunduğu dosyanın geriye bir tek şahitlerin dinlenmesi ve karar faslı kaldı. 23 Eylül Pazartesi günü başlayan Paris’teki duruşmaların bugünkü oturumunda bu nedenle Bayraktar’ın ifade vermesi, daha sonra Türkiye adına yedi kişinin daha dinlenmesine karar verildi. Türkiye’nin gönüllü tanıkları olacak bu isimlerin ise Emlak Konut GYO’dan Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Seydi Karaoğlu, Genel Müdürü Murat Kurum, Hukuk Müşaviri İbrahim Keskin, Proje Müdürü Hicran Çakmak, işadamı Ekim Akptekin ve Enver Bulut olduğu öğrenildi.

TULIP’İNKİ UZANLARIN AVUKATI 

Duruşmaların ne kadar süreceği bilinmiyor. Ancak tanıkların dinlenmesinin ardından, yabancı yatırımcı çekmeye çalışan Türkiye için son yıllarda uluslararası alandaki en kritik davalarından biri olan Tulip işinin 3-4 ay içinde sonuçlanması bekleniyor.

Davada Tulip’in avukatlığını, yine ICSID’de görülen Libananco dosyasında da Uzanları savunmuş, “köpekbalığı” lakaplı Stuart Newberger yapıyor. Türkiye’yi ise Cenevre merkezli Lalive ile New York merkezli Nixon Peabody avukatlık şirketleri ve Türk hukuk bürosu Kuseyri temsil ediyor.

Olay neydi?

Hollanda’nın en büyük inşaat gruplarından Van Herk’in sahibi olduğu Tulip, 2006’da FMS, Mertkan ve İlci şirketleriyle ortak olarak kazandığı Bahçeşehir’deki Ispartakule 3. Bölge projesinde ihalenin hemen ardından kendini karmaşık olayların ortasında bulmuştu. Önce ortaklardan FMS’nin sahibi Mehmet Fatih Sağdıç ile Murat Mertoğlu arasında bir anlaşmazlık doğmuş ve iki taraf İstanbul’da bir benzincide silahlı çatışmaya girmişlerdi. Ardından imar izinlerinde yaşanan sorunlar da inşaatı yine geciktirmişti. Davada Tulip’in temsilcilerinden Meyer Benitah, “Biz ihaleyi aldık. Erdoğan Bayraktar bize 2007’nin başında Türk ortakları ayırmamızı söyledi” diyerek şimdi yaşananlardan Bayraktar’ı sorumlu tutuyor. Emlak Konut Hukuk Müşaviri İbrahim Keskin ise Tulip’in imar izni için yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve gerekli süre uzatmalarının yapıldığını ama buna rağmen iptal sırasında işin ilerleme seviyesinin yüzde 10 civarında olduğunu savunuyor.