LONDRA - HSBC CEO'su Stuart Gulliver, işten çıkarılacağı açıklanan yaklaşık 5 bin kişiye ek olarak 2013'e kadar 25 bin işe daha son verileceğini söyledi.

HSBC CEO'su ayrıca 20 ülkede daha bireysel bankacılık alanından çıkacaklarını belirtti.

Gulliver ayrıca, şu anda dünya genelinde yaklaşık 330 bin çalışanı bulunan HSBC'nin dünya genelinde uygulanacak işten çıkarmalara karşılık, gelişmekte olan pazarlarda 3 bin-5 bin kişinin işe alacağını da belirtti.

Yunanistan'a ilişkin kurtarma planında durumun iyileşme göstererek "akuttan kroniğe" döndüğünü belirten Gulliver, ancak kronik durumun bir süre devam edeceğini belirtti. Gulliver ABD'de borç tavanının artırılması konusunda sağlanan uzlaşmayı çok olumlu bulduğunu belirtirken, buna rağmen hâlâ ABD'nin kredi notunun düşürülebileceğini düşündüğünü ekledi.

HSBC, yılın ilk yarısında 11.5 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde vergi öncesi kâr açıkladı. Reuters anketine göre geçen yılın ilk yarısında 11.1 milyar dolar vergi öncesi kâr eden bankanın 10.9 milyar dolar kâr açıklaması bekleniyordu. Bilançonun ardından bankanın hisselerinde kazanımlar yüzde 5'e kadar yükseldi.

Banka açıklanan bilançoya ek olarak, Latin Amerika, ABD, İngiltere, Fransa ve Orta Doğu'da ise yaklaşık 5 bin kişinin işine son verileceğini belirtmişti.

Mayıs ayından bu yana Rusya ve Polonya'daki faaliyetlerine son veren HSBC, ABD'deki şube ağının yarısını oluşturan 195 şubeyi 1 milyar dolara First Niagara Financial Group'a sattı.


ntvmsnbc ve Ajanslar