Beyoğlu'nda kentsel dönüşümün uygulamaya konulduğu Tarlabaşı'ndaki emlak fiyatlarında 50 kata varan artışlar yaşanıyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarının mazisinin 2005'e dayandığını, bu alanda yaklaşık 10 yıldır çalışma yürüttüklerini söyledi. Demircan, 2004'te, Tarlabaşı'nda yıkılmaya yüz tutmuş yapıları koordine etme konusunda dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat talimat verdiğini aktardı.

 

Bu talimat sonrası bir yasa hazırlığı yapıldığını, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'un uygulamaya konulduğunu belirten Demircan, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile çalışacak bu yasayla kentsel dönüşümün startının verildiğini anlattı. "Beyoğlu'nda 3 ana noktada kentsel dönüşüm yaptık, yapıyoruz veya yapmaya hazırlanıyoruz" diyen Demircan, bunlardan ilkinin tarihi sit bölgesindeki "Tarlabaşı360" projesi olduğunu bildirdi.

7 YILIMIZI ALDI

Demircan, kentsel dönüşüm konusundaki ikinci noktanın, planlanmış, gecekondu olmayan imar hakkının bulunduğu Örnektepe bölgesi olduğunu ifade ederek, üçüncü nokta olan Okmeydanı'nın ise tamamen gecekondu bölgesi olduğunu, burada ruhsatsız yapılaşma ve çarpık kentleşmenin bulunduğunu söyledi. "Tarlabaşı'nda 1 veya 1,5 yıl içerisinde ilk parçanın bittiğini göreceğiz. O ilk parçanın bitmiş olması ilk meyvenin ortaya çıkması anlamına da gelecek ve çok güzel bir sinerji yaratacak" diyen Demircan, bu proje bittiğinde ortaya güzel bir iş çıkacağını aktardı. emircan, İstiklal Caddesi'nden Karaköy'e kadar olan bölgede yaşayan insanların Beyoğlu'nda ne kadar güzel gelişmeler yaşandığını bildiğini kaydederek, kentte gelişimin hiç durmadan devam ettiğini söyledi. Tarlabaşı'ndaki hukuki süreçle de ilgili konuşan Demircan, "Tüm bu süreçler tam 7 yılımızı aldı. Uzunca bir zaman ama hukuk içerisinde kalarak iş yapmak kolay değil. Uzlaşamadıklarımızın da gönlünü almak suretiyle adaletli bir şekilde işi yürütmek istedik" diye konuştu.



Başkan Demircan, "Bir de Beyoğlu'nun ara sokaklarına girmeyen ve Tarlabaşı'ndan geçip gidenler, dışarıdan bakınca 'Hala Beyoğlu için yapılacak işler var' diyenler var. Bu proje o kişiler için bir milat olacak" dedi. Tarlabaşı360 projesinde 278 bina ve bunların 500'e yakın hak sahibi olduğunu belirten Demircan, kat karşılığı modeli önerdikleri maliklerden yüzde 70'i ile anlaşma, kalanlar için de kanunu işleterek kamulaştırma yaptıklarını bildirdi. Demircan, "Yüzde 30 ile mahkeme yoluyla anlaştık. Kamuoyu şunu bilsin ki hak sahibi olup da hakkı elinden alınan hiç kimse olmadı, olamaz da" ifadesini kullandı. Projenin getirdiği değer artışına da değinen Demircan, şöyle devam etti:

"Bu projenin Tarlabaşı'na katkısı en az 50 kat oldu. Tarlabaşı umutsuz bir vakaydı. Tarlabaşı'nın yüzde 5'lik kısmında dönüşüm yapıyoruz. Buranın bütünü üzerinden konuştuğumuzda, öncesi ve sonrası arasındaki farkı görmek lazım. Proje öncesi burada bir bina 50-100 bin liraya satılırken bugün 4-5 milyon liraya alıcı bulabiliyor. Ben dönüşüm alanı içindeki değil, dışındaki projeden bahsediyorum. Bu proje bölgede büyük bir beklenti yarattı. Şu an biz vazgeçsek buradaki insanlar vazgeçmez. Proje süresince buradaki birçok bina da kendi içinde dönüşümünü yaptı. Proje bitince Tarlabaşı tarihi silüetini de yitirmeyecek."




Demircan, Tarlabaşı'nda projenin devam ettiği bölgede ilgili firmaya uzlaşma ofisi açtırdıklarını belirterek, bu konuda kendilerinden emin olduklarına ve hiçbir hak sahibini mağdur etmediklerine vurgu yaptı. Demircan, Örnektepe Mahallesi'nde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarında 2004'ten sonra Sütlüce mıntıkasını iyileştirme çalışmalarına başladıklarını dile getirerek, Sütlüce'de üniversite, otel gibi yeni yatırımları özendirdiklerini, Haliç'in Sütlüce tarafının güzelleşmesini istediklerini söyledi. Bölgede yapılan bir otel inşaatı sırasında bazı binaların hasar görmesi nedeniyle burada mahalle dönüşümüne girdiklerini ifade eden Demircan, 5 yıldır kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Demircan, buradaki gayrimüslim vakıfların mallarını da iade ettiklerini, kentsel dönüşümde binaların tapu, ruhsat gibi sorunlarının halledilip ilerlenildiğini, sürecin bu yüzden uzun sürdüğünü kaydederek, "Örnektepe'deki maliklerin yüzde 100'ü ile anlaştık. Yıktığımız veya daha sonra yıkacağımız binalar var. Örnektepe'de hayalimiz, bir konsept mahalle inşa etmek" diye konuştu.

Okmeydanı'nda 1 milyon 650 bin metrekarelik bir alan olduğunu ve burada Beyoğlu nüfusunun üçte birinin yaşadığını ifade eden Demircan, semt sakinlerinin iki aşamalı sorunu olduğunu söyledi. Demircan, "Birinci aşamada vatandaşların üzerine bina yaptıkları arsa kendilerinin değildi. Tapularına kavuşmak istiyorlardı. Bu tapularını verebilmek için imar planı yapıp oraya bir gelecek vizyonu inşa etmemiz gerekiyordu. Bu vizyonu koordine edip tapuları vermeye başladığımız anda bizden dönüşümün de yapılmasını istediler" dedi. Vatandaşın bu isteğinden kaçamayacaklarını dile getiren Demircan, burada ilk aşama olan "tapu verme" işlemini gerçekleştirdiklerini, isteyen vatandaşın şu anda tapusunu alabildiğini kaydetti. Demircan, "Okmeydanı'nda tapuları vermeye başladık. Şimdi kentsel dönüşüm kararlarının alınması ve uzlaşma ofisinin açılması için çalışmalarımız devam ediyor. Okmeydanı'nda 5 bin kişi tapusuna kavuştu. Bu rakam 21 bine çıkacak" ifadelerini kullandı.