Bakan Yazıcı, yeni Hal Yasası ile birlikte israfı önleyerek sebze ve meyve fiyatlarını düşüreceklerini söyledi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı yeni hal uygulamalarını başlamasıyla birlikte israfın önleneceğini bunun da sebze ve meyve de fiyatların düşmesine neden olacağını söyledi. Yazıcı sebze ve meyve piyasasının toplam büyüklüğünün 57 milyar lira olduğunu belirterek şu noktalara dikkat çekti:

* Bunun sadece yüzde 30’u kayıt altında. Yüzde 70’i kayıtdışı. Kıyıtdışı denetimsizliği birlikte getiriyor. Üertitğimiz sebze ve meyvenin yüzde 25’i çöpü gidiyor.

* Yani 14 milyar liraya çöpe atıyoruz. Oysa bu ürün pazara, manava gelebilse fiyatlar ucuzlar.

3 domatesten 1'i çöpte

* Bu şu anlama geliyor. Ürettiğimiz üç domatesten biri çöpe gidiyor. Biz iki dometes alıp üç dometes parası ödüyoruz.

* Yeni düzenleme ile kayıtdışını önleneceğiz. Bilgisizlik, sevkiyatın sağlıksız yapılması ve ambalaj eksikliği veya hatasından kaynaklanan büyük yanlışı önleyip hem üreticiye hem de tüketiciye kazandıracağız.

Ürünün tarladan sofaya ulaşana kadar bütün safhaların takip altına alınacağını belirten Bakan Yazıcı, “Artık kimse Çanakkale domatasine başka bir şey yazamayacak. Her ürünün kimliği olacak. Tüketeci neyi aldığını bilecek. Elektronik takip sistemi devreye girecek. Fiyatları herkes görecek. Bu alanda müthiş bir şeffaflık olacakî dedi.

1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında da konuşan Yazıcı, "Hızla büyüyen ve gelişen Türkiye 1955 model arabayla yoluna devam edemez. Türkiye teknolojik, güvenilir, şeffaf ve profesyonel bir yönetim anlayışıyla ilerleyebilir. Ancak bu şekilde güçlü ekonomi ve güçlü Türkiye sağlanabilir" diye konuştu.

Sarp'tan ürün girişine sınır

Hayati Yazıcı, Sarp Sınır Kapısı’ndan sağlanan geçiş kolaylığının ardından yaşanan geçiş furyasını rakamlarla anlattı. Yazıcı, “Günde ortalama 5000-6000 giriş çıkış yapılıyor. Şubat ayında 180 bin geçiş yapılmış. Yolcu beraberindeki ürünlere de sınırlama getirmeyi düşünüyoruz. Ürün getirme sıklığını 3 güne çıkarıyoruz. Bu konuda İçişleri Bakanlığıyla birlikte çalışma yapılması için müsteşarıma talimat verdimî dedi.

Mazotçulara ayda 4 depo izni

Bakan Yazıcı, Türkiye’in güney komşuları olan Suriye, Irak ve İran’a açılan sınır kapılarımızda yoğunlaşan kaçak mazot girişlerini önlemeye çalıştıklarını söyledi. Günde 3 kez sınırdan giriş çıkış yapan araçlar tespit ettiklerini kaydeden Yazıcı şöyle konuştu:

"Ayda 4 defa standart depo muafiyeti getiriyoruz. Bunun dışındaki akaryakıt girişlerini normal ÖTV’ye bağlıyoruz. Buna itiraz eden gruplar yolcu taşıdıkları için bu kadar sık giriş çıkışı yaptıklarını savunuyorlar. Ancak, inceledik bu iddianın da doğru olmadığını anladık. AB üyesi ülkeler üzerindeki giriş çıkışları bundan muaf tuttuk. Çünkü bu ülkelerdeki akaryakıt fiyatları zaten bizden daha pahalı durumdadır."

HABER: Celal TOPRAK/BUGÜN