Türkiye'nin 2023 vizyonunun altyapısını hazırlayacak projeyle, coğrafi bilgiler, kıyı yapılar, nüfus dağılımı, sanayi ve ticari yatırımları, tarım arazileri başta olmak üzere tüm yer üstü zenginlikleri bir sistem üzerinde toplayacak Stratejik Mekansal Plan oluşturulacak. Ülke planlaması olacak proje ile tüm bilgiler sistem üzerinde toparlanacak, nüfusun doğru dağılımından yeni yolların nereye yapılacağına, yeni kurulacak şehirlerden hangi şehirlerin hangi alanda cazibe merkezi olacağına kadar çok geniş yelpazede devlet için stratejik temel kaynak olacak. Kalkınma Bakanlığı'nın cazibe merkezleri projesi ile beraber yürüyecek planlamanın başında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yer alacak. 

KALKINMAYA REHBER 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, tüm üniversitelerle birlikte çalışacaklarını ve en kısa sürede çalışmayı tamamlayacaklarını söyledi. Kahraman, "Türkiye'nin kalkınma yatırımlarında büyük kolaylık ve yön gösterici olacak bir çalışma olacak" dedi. Kahraman, çalışmayla nüfusun yığıldığı bazı şehirlerin çevresinde sosyal ve ekonomik gereklilikleri sağlayarak alternatif şehirler kurulacağını söyledi. Kahraman ayrıca, hangi şehirlerin hangi alanda cazibe merkezi olacağının da belirleneceğini vurguladı. 

YENİ LİMANLAR: 
Plana paralel bütünleşik kıyı planları yapılacak. Yeni liman ihtiyaçları ve deniz taşımacılığının daha etkili yapılması sağlanacak. Her isteyen istediği yere liman yapamayacak.