HÜKÜMET kurma krizi, ekonomi kadar ekonomi bürokratlarını da etkiledi. Maliye Bakanlığı, hem bütçe, hem de geçici bütçe hazırlıklarını hükümet olasılıklarına göre yaptı. Koalisyon hükümeti kurulması olasılığına göre hazırlanan geçici bütçenin, TBMM’ye gönderilerek yasalaşması planlanmıştı. Ancak geçici seçim hükümeti ile seçime gitme kararı planları değiştirdi. Geçici bütçenin TBMM’ye sevki ertelendi. Bütçe seçim sonrası kurulacak yeni hükümete kaldı. Birkaç maddelik geçici bütçe, seçimden sonra oluşacak Meclis’te ele alınacak. 29 Aralık tarihine kadar vakti bulunan geçici bütçeyi, yeni Meclis’teki yeni komisyonlar görüşecek.

ÇALIŞMA BİÇİM DEĞİŞTİRDİ   
Maliye Bakanlığı, seçim ve seçim sonrasındaki hükümet kurma krizinden bağımsız olarak, 2016 yılı bütçe tasarısı ile ilgili çalışmalara başlamıştı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek imzasıyla haziran ayında bir yazı gönderilerek, bütçe tekliflerini iletmeleri istendi. Ayrıca Maliye Bakanlığı’nda kurumlarla tek tek görüşme takvimini ilan etti. Bakanlığın normal takvime göre yaptığı bu çalışmalar, siyasetteki gelişmelere göre ‘biçim” değiştirdi. Hükümet kurulamaması ve yeniden seçime gidilme kararı üzerine çalışmalar, geçici bütçe üzerinde yoğunlaştı. Geçici bütçenin TBMM gündemine hangi takvim aralığında geleceğini ise hükümet belirledi. Seçim kararının ardından geçici bütçeyi de yeni oluşacak Meclis’in ve kurulacak yeni hükümetin yapması kararlaştırıldı. Seçimlerin hemen ardından, komisyonlar kurulacak. Hükümet kurma süreci uzasabile oluşacak yeni Meclis’te kurulacak Plan ve Bütçe Komisyonu, bir kaç maddelik geçici bütçeyi görüşecek. Bunun için 29 Aralık tarihine kadar zaman olduğu belirtildi.

2002’DE YAPILMIŞTI
Geçici bütçe son olarak 2002 yılında yapılmıştı. 4776 sayılı 2003 Mali Yılı Genel ve Katma Bütçeleri Kanunlaşıncaya Kadar Devlet Harcamalarının Yapılmasına ve Devlet Gelirlerinin Tahsiline Yetki Verilmesine Dair Kanun 9 maddeden oluşmuştu. 2002’de olduğu gibi yasada, bir önceki yıl bütçesinin hangi ödenek için ne kadarlık kısmının kullanıbileceği tek tek yazılacak ve yeni hükümete, belli bir süre için gelirleri toplama yetkisi verilecek. Giderlerle ilgili bir önceki yılın bütçesi üzerinden toptan ödenek verilecek. 

Normal bütçe bahara
NORMAL 2016 bütçesi hazırlık takvimi ise farklı işliyor. Bütçe tasarılarının mali yıl başlamadan 75 gün önce TBMM’ye sunulması gerekiyor. Bu tarih de 17 Ekim’e denk geliyor. Bilinen bu takvim, bu yıl işlemeyecek. Normal bütçe süreçleri, mart ayından sonra yeniden takvimlendirilecek.



Nuray BABACAN/ Neşe KARANFİL-Hürriyet