Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplu görüşmelerde kamu çalışanlarına 2016 yılı Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 4+4 artış teklif ettiklerini; 2017'de ise bu artışın yüzde 3+3 olarak öngörüldüğünü söyledi.

Çelik, yürütülen toplu görüşmeler kapsamında hükümetin teklifini açıklarken, enflasyon farkı oluşması halinde ortaya çıkacak farkın bir sonraki dönem maaşlara yansıtılacağını bildirdi.

Zam talepleri

Görüşmelerde yetkili konfederasyon Memur-Sen'in taleplerinin gövdesini, yüzdelik zam, taban aylığa zam, refah payı ve enflasyon farkı oluşturuyordu.

Memur-Sen, görüşmelerde memur maaşlarına 2016'nın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 8'er olmak üzere toplam yüzde 16, 2017'nin ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 7'şer olmak üzere toplam yüzde 14 zam teklifi sunmuştu.

Türkiye Kamu-Sen ise, 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme nedeniyle memurların 2 bin lira kayıp yaşadığını belirterek, bu zararın karşılanması için telafi zammı talep etmişti. Gelecek yıl toplam maaş artış talebi, telafi zammı, büyüme ve refah payı dahil yüzde 22 ve taban aylığa seyyanen net 100 lira olan Türkiye Kamu-Sen, 2017'de ise toplam yüzde 20 ve taban aylığa seyyanen net 150 lira zam istemişti.

KESK, diğer konfederasyonlardan farklı olarak toplu sözleşme görüşmelerinin eylül ya da ekime ertelenmesi talebinde bulunuyor. Bugün bir memurun en düşük, maaş artı ek ödeme olarak toplam 2 bin 323 lira aldığına dikkati çeken KESK temsilcileri, bu rakamın yüzde 25'lik artışa denk gelen 2 bin 900 liraya yükseltilmesini istemişti.