Hükümet ayrıca, ek ödeme kapsamındaki memurlara 80 lira ek ödeme yapılmasına, aile yardımının gelecek yılın birinci ve ikinci altı aylarında 20’şer lira arttırılmasını teklif etti. Bunun yanında toplu görüşme priminin de üç ayda bir 45 lira olarak ödenmesine teklifinde bulunuldu.

MEMUR-SEN KABUL ETTİ… KAMU-SEN’DEN İTİRAZ

Hükümet ile memur konfederasyonları arasındaki toplu görüşme sona erdi. Memur-Sen hükümetin zam önerisin kabul etti, Türkiye Kamu-Sen ise kabul etmedi.

Hükümetle memur konfederasyonlarının 15 Ağustos’tan bu yana sürdürdükleri toplu görüşme tamamlandı. Memur-Sen, hükümetin ikinci kez revize ettiği zam teklifini kabul etti, Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa zam yapılmadığı gerekçesiyle teklifi kabul etmedi.


DEVLET BAKANI YAZICI: BU ZAM FEVKALADE BİR ZAM,

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "Bu sene yaptığımız zamla bin 300 TL olan en düşük memur maaşı 2011 yılı temmuz ayı itibariyle aile yardımıyla birlikte bin 534 TL olacak. Aradaki fark net 234 TL ve oransal karşılığı yüzde 18. Bu zam fevkalade bir zam" dedi.

Yazıcı, 9. dönem toplu görüşmenin tamamlanmasının ardından, hükümetin teklifini kabul eden Memur-Sen’in Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile Başbakanlık Merkez Bina’da açıklamalarda bulundu. Türkiye gündemine oturmuş bir konuda, kamuda çalışanların mali ve sosyal haklarına ilişkin müzakere 15 Ağustos’ta başladıklarını anımsatan Yazıcı, görüşmelerin noktalandığını söyledi.

Memurlar ve sözleşmeli personelle ilgili hemen hemen her konuyu enine boyuna tartıştıkların ifade eden Yazıcı, çok özgür bir tartışma ortamında sorunları her yönüyle irdelediklerini dile getirdi.

Yazıcı, Maliye Bakanlığı başta olmak üzere Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlığının mali ve sosyal haklara ilişkin raporun sunumunun ardından bu kurumların Türkiye ekonomisi, ülkenin borçlanma kapasitesi, borç ödeme yeteneği gibi değişik faktörleri dikkate alarak sunum yaptıklarını bildirdi.

Daha sonra önerilerini kademeli olarak konfederasyonlarla paylaştıklarını anlatan Yazıcı, aralar verildiğini, öneriler getirildiğini, önerilerin revize edildiğini, sonuç olarak kamuda çalışan memurlara 2011 yılının ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 4 olmak üzere toplam yüzde 8 oransal zam yapılması, ocak ayından itibaren 80 lira ek ödemede bulunulması, ilk 6 ayda 20, ikinci 6 ayda 20 olmak üzere 40 lira aile yardımı ödemesini taahhüt ettiklerini, bu ödemeden sözleşmeli personelin de yararlanacağını kaydetti.

Ayrıca konfederasyonların uzun bir süredir talep ettikleri ancak, Anayasa Mahkemesi kararı dolayısıyla alamadıkları 10 liralık toplu görüşme priminin 15 liraya çıkarıldığı bilgisini veren Yazıcı, 2011 yılında her üç ayda bir olmak üzere 45’er lira ödeme yapılacağını söyledi.

Yazıcı, disiplin cezalarının tamamına karşı yargı yolunun açılması, memurlara aylık refakat izni verilmesi, aile yardımında çocuk sayısı sınırlandırmasının kaldırılması, emeklilere yapılan ödemenin 500 liradan 750 liraya çıkarılması gibi anayasa değişiklik paketi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklik kapsamında bulunan düzenlemelere "gerçekleştirilmekte olan hususlar" başlığı altında ortaya çıkan tutanağın ekinde yer verildiğini ifade etti.

Bakan Yazıcı, bunun dışında takip edilmesi, yasa çıkarılması gereken ikincil derece işlemlerle çözüme kavuşturulması gereken pek çok konunun ekli listelerde yer aldığını belirtti.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’DAN ONAY
Bütün bu çalışmalar, sendikaların yaptığı teklifler, hükümetin ve ekonomi bürokratlarının gerçekleştirdiği çalışmalar sonucu varılan noktanın Türkiye için önemli bir aşama, çalışanlar için önemli bir imkan olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Elbetteki son önerileri derleyip toparladıktan sonra Sayın Başbakanımızı bürokrat arkadaşlarımızla bulunduğu yerde ziyaret ettim. Onun da görüşlerini aldık. Nihai rakamları, oransal durumları Sayın Başbakanımız da uygun gördü. ’Bunları verelim’ diye talimatlandırdığı hususlardır" diye konuştu.

KAMU-SEN BAŞKANI AKYILDIZ: SİYASİ İRADE KAYBETMİŞTİR
MEMUR-SEN BAŞKANI GÜNDOĞDU: YAPILABİLECEĞİN EN İYİSİ
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "Siyasi irade bize göre kaybetmiştir. Çünkü kamu çalışanları, kendi gayretini görmeyen, samimiyetini görmeyen, kısaca kamu çalışanlarını sevmeyen bir görüntüyle karşı karşıyadır" dedi.

Akyıldız, toplu görüşmenin sona ermesinin ardından Başbakanlıktan ayrılırken yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının beklentilerine yanıt verebilmek, mali ve sosyal haklarıyla ilgili bir düzenlemeyi yaptırabilmek için siyasi iradenin ve kamu işveren kurulunun karşısına çıktıklarını belirtti.

Akyıldız, ek ödemenin sınırlı sayıda kamu çalışanına yansıyacak olması, aile yardımının evli olmayanlara ve toplu görüşme priminin de sendikasızlara yansımayacak olması nedeniyle yapılacak zammın yüzde 4 4’ten öteye geçemeyeceğini, taban aylığında en azından 25 TL’lik artış yapılmaması halinde siyasi iradenin nihai teklifini kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade ettiklerini söyledi.

9. dönem toplu görüşmenin tamamlanmasının ardından hükümetin teklifini kabul eden Memur-Sen’in Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Başbakanlık Merkez Bina’da açıklamalarda bulundu.

Gündoğdu, görüşme sonucunda, memur maaşlarında yüzde 4 4 artış, 80 TL ek ödeme, 20 20 TL aile yardımı (sözleşmeliler dahil), 15 TL toplu görüşme primi verilmesinde anlaşıldığını, ayrıca memurlarla ilgili 54 madde üzerinde uzlaşı sağlandığını ifade etti.

Gündoğdu, mutabakatla en düşük memur maaşında yüzde 18’lik artış olacağına dikkati çekerek, "Yapılabilecek en ideal toplu görüşmeyi yaptık" diye konuştu.




Radikal