14 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşmenin "Büro, Bankacılık Ve Sigortacılık Hizmet Koluna İlişkin" üçüncü kısmının 4 üncü maddesinde şu hüküm yer almıştır:

"İcra memurlarının özel hizmet tazminatı

Madde 4- 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvele göre icra memurlarının dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 5 puan ilave edilir."

Madde metnine göre; İcra memurlarının III sayılı cetvele göre aldığı özel hizmet tazminatı oranlarına 5 puan ilave edilecektir.

Ancak, toplu sözleşmede "İcra memurları" çoğul ifadesi kullanılmasına rağmen, Maliye Bakanlığının mali ve sosyal haklar konulu 03/01/2014 tarihli ve 54 sayılı Genelgesinde düzenlemenin sadece "İcra Memuru" unvanı olan personele uygulanacağı ifade edilmiştir. Dolaysıyla bu hüküm İcra Müdürü, İcra Müdür Yardımcısı, icra katibi kadrolarındaki memurlara uygulanmayacaktır.

Bu bağlamda, BUMKO'nun Genelgesi gereğince bu hüküm şuan için yan ödeme kararnamesinin Diğer Tazminatları düzenleyen III sayılı cetvele göre yüzde 48 ve 49 üzerinden özel hizmet tazminatı alan icra memur kadrosundakilere uygulanacaktır.

Bu durumda, yapılmış olan düzenleme sadece 250-300 kişiyi ilgilendirmektedir. Ancak geniş bir yorumla söz konusu hükmün icra işini yürüten tüm personeli kapsayacak şekilde yorumlanmasının da mümkün olduğunu düşünüyoruz.

17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararına ekli Diğer Tazminatları düzenleyen (III) sayılı Cetvelin G-b-2 kısmına giren personelin kastedildiğini düşünmekteyiz.

(2- Diğerlerinden;

-8-15 inci derecelerden aylık alanlar........................................................ : 48

-Diğer derecelerden aylık alanlar............................................................... : 49)

Ancak bu düzenlemeden 250-300 kişiyi geçmeyen bir unvan için değil bu işle ilgili tüm personele uygulanması gerektiğini düşünmekteyiz.

Çünkü yapılacak düzenleme ne kadar çok personele uygulanır ise sendikalar açısından o kadar iyi olması gerektiğini düşünüyoruz.