Kredi borçları nedeniyle ya da alacaklara karşılık icralık olan konut ve işyerlerinin sayısı yüzde 66 arttı. Bu yılın şubat- mart döneminde Türkiye’deki gazetelerde günlük 150 civarı icralık gayrimenkul ilanına çıkılırken, bugün bu sayı 250’yi aşabiliyor. Bunun dışında 2 emlak sitesinde ise 6 tane bankanın ilanı bulunuyor. Bu 6 bankanın 1322’si konut, 737’si işyeri olmak üzere toplam 2 bin 59 ilanı bulunuyor. Bu 6 bankanın ayrıca 323 arsa, 12 bina 2 turistik tesis ilanı daha var. MTN Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Avukat Filiz Metin, 2015’te takip ettikleri icra dosyası sayısının bir önceki yıla oranla 3 kat arttığını söyledi. 

Türkiye’nin en büyük online gayrimenkul satış sitelerinden biri olan sahibinden.com’da KuveytTürk ve TEB’in mağazası bulunuyor. Bu 2 bankanın site üstünden satışa çıkardığı ve en eskisi 20 Temmuz olan 307 konut, 219 iş yeri, 89 arsa, 12 bina ve 2 turistik tesis ilanı bulunuyor. Bir başka online gayrimenkul satış sitesinde ise Akbank, Vakıfbank, Bank Asya ve HSBC’nin mağazaları var. Bu 4 bankanın ise en eskisi 22 Ocak 2015 tarihli bin 15 konut, 518 iş yeri, 236 arsa ilanı görünüyor. Bu 2 site üstünden toplam 2 bin 405 ilan yayınlanıyor. Öte yandan İş Bankası, Ziraat Bankası, Finansbank, Yapı Kredi gibi bankalar da kendi siteleri üstünden satışa çıkardıkları gayrimenkulleri yayınlıyorlar. Bu 4 banka toplamda 3 bin 280 gayrimenkulü satışa sunmuş durumda. 

Karşılıksız çekler icra sayısını artırdı 

Türkiye’deki tüm yerel ve ulusal gazetelerde yayınlanan icralık ilanlarını toplayan internet sitesi icraara.com’da da şu anda 2 bin 616 gayrimenkul satış ilanı bulunuyor. Bankaların satış ilanlarının sitelerinde olmadığını kaydeden site yetkilisi, “6 ay önce günde 150- 200 civarı ilan girerdik siteye. Bugün 250 adet ilan geliyor” dedi. İcra konusunda gayrimenkulle birlikte diğer konularda da artış olduğuna dikkat çeken Avukat Filiz Metin, geçen yıl kendilerine gelen icra dosya sayısıyla, 2015’te gelen dosya sayısını karşılaştırdıklarında 3 kat gibi bir artış olduğunu gördüklerini belirtti. Özellikle tekstil sektöründe çok fazla çek yazıldığını dile getiren Metin, “Finans kuruluşları, firmaları finanse ederken teminat alıyorlar, ipotek ediyorlar gayrimenkulleri. Çek, senet karşılıksız çıkınca da o gayrimenkuller paraya çevriliyor. İcralık gayrimenkullerin çok olması geri dönen evrakın yani karşılıksız çeklerin çok olmasından kaynaklanıyor” dedi. MTN Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Avukat Umut Metin ise Türkiye’de son yıllarda çok fazla konut üretilmesine karşın, bu konutların bazı zamanlarda nakde çevrilmesinde sıkıntılar yaşandığını aktararak, şöyle devam etti: “İşletmeler teminat olarak nakde çeviremedikleri gayrimenkulleri göstererek, bir anlamda da elden çıkarmayı göze alarak, finans kuruluşlarına başvuruyorlar. Yani icralık gayrimenkullerin artmasının bir nedeni de elindeki gayrimenkulü nakde çevireme aracı olarak kullanmak istemeleri.”

Köy evi 10 bin, villalar 1.5 milyon liradan satışta

Sahibinden.com’da yer alan bankaların gayrimenkul ilanlarında en düşük fiyat 10 bin 500 lira olarak belirlenmiş. Manisa’da yer alan köy evi 80 metrekare büyüklüğe sahip. En pahalı olarak dikkat çeken gayrimenkul ise İzmir- Buca’da bulunan 9+1 odalı villa. 1 milyon 550 bin lira değer biçilen villa 650 metrekare büyüklükte. Antalya Muratpaşa’daki bir sitede bulunan 4 villa ise 666 bin lirayla 746 bin lira arasında değişen fiyat aralığında alıcı bekliyor. Bir başka emlak sitesinde yer alan banka ilanlarında ise İstanbul Kumburgaz’da bulunan 4 adet villa 4 milyon 360 bin liraya satışa çıkarılmış.





SERCAN AKINCI / DÜNYA