İCRAYA DÜŞÜŞÜN NEDENİ TUTARSIZ EKONOMİ POLİTİKALARI OLUYOR

Gelelim niye borçların zamanında ödenemediğine… Küçük şirketler ve vatandaş ekonomi durgunluğa girdiğinde borçlarını ödemekte zorlanıyor. Çünkü KOBİ’ler ekonomik durgunluk nedeniyle satış yapamıyorlar. Ve istihdamın yüzde 76’sını sağlayan bu küçük şirketler ya da KOBİ’ler işler durgunlaştığı için eleman çıkartmaya başlıyorlar. Böylece hem küçük şirketler borçlarını ödeyemiyor hem de işsiz kalan çalışanlar kullandıkları kredileri ödeme güçlüğüne düşüyorlar. Kısaca borçların vadesinde ödenmemesinin nedeni yaşanan genel ekonomik durgunluk oluyor. Yani ekonomi yönetiminin tutarsız politikaları bir anlamda icraya düşenlerin sayısını çoğaltıyor.

SON 13 YILDA İCRAYA DÜŞENLERİN SAYISI 2.5 KAT ARTTI

İşte son 13 yılda icra dosyalarının 2.5 kat artışının asıl nedeni tutarsız makro ekonomik politikalar oluyor. Çünkü tutarsız makro ekonomi yönetimi birden bire büyüyen bir ekonominin ardından hızla küçülen bir ekonomiye dönüşüyor.Böylece vatandaş zor durumda kalıyor.

BANKALAR VE AVUKATLAR İCRAYA DÜŞENDEN DAHA ÇOK PARA KAZANIYOR

Peki vatandaşın düştüğü bu zor durumdan kimler yararlanıyor? Tabii ki bankalar,avukatlar ve tefeciler yararlanıyor. Çünkü icraya düşenler daha yüksek temerrüt faizi ödüyorlar, daha yüksek avukatlık ücreti ödüyorlar, icra harçları, malyükleme, nakliye paraları da eklenince icraya düşen şirket ya da vatandaş kendisini bir daha toparlayamıyor. Oysa KOBİ’ler ve dar gelirli vatandaş genel ekonomik durumdan dolayı şahsi ekonomisi bozulduğu için icraya düşüyor.

AVUKATIN ÖNERİSİ: AYAKKABINI SAT BORCUNU ÖDE

Bu arada borçlu girişimciler banka avukatlarından şikayetçi. Çünkü banka avukatları borçlu KOBİ’lere “ ayakkabını sat borcunu ve benim avukatlık ücretimi öde” diyorlar. Zaten zor durumdaki girişimci böyle bir söylem karşısında yıkılıyor.Banka avukatları ekonomi yönetiminin tutarsızlığından adeta KOBİ’leri sorumlu biliyorlar.

BORCUNU ÖDEMEYİ KABUL EDENE 12 TAKSİT OLANAĞI SAĞLANMALI

Peki ne yapmak gerekiyor? İcraya düşenler ekonomik durgunluk ve gerileme nedeniyle zor duruma düştüklerinden onlara devletin yardımcı olması gerekiyor. Çünkü yanlış ekonomi politikaları sorunun birinci nedeni oluyor. İşte bu nedenle icraya düşen ya da temerrüde düşenler borcu kabul edip ödeyeceklerini bildirdiklerinde en az 12 taksitle ödeme sağlayan bir plan kabul edilmeli.Muacceliyet hükümleri dar gelirli lehine değiştirilmeli. Konut sahipleri kapının önüne konulup elinden evi alınmamalı.Ya da otomobiline el konulmamalı. Ödemeyi kabul edene yeni bir imkan tanınmalı. Ekonominin durgunluk dönemlerinde böyle bir çözüm siyasilerin görevi oluyor.

TOBB TOPLADIĞI PARALARI ÜYELERİNE GERİ VERMELİ

Yine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyelerine yardım etmeli.Çünkü zorunlu üyelik nedeniyle büyük küçük tüm şirketler yılda en az 5 bin lira aidat ödüyorlar.Ve bu paralar TOBB’da birikiyor.Dolayısıyla biriken bu paraların ekonomi durgunlaştığında üyelere iadesi ya da uygun koşullarda krediye dönüşmesi gerekiyor.Aksi takdirde bu paralar niye toplanıyor? Sorusu akla geliyor. Ya da ekonomik durgunluk dönemlerinde KOBİ’lerden TOBB’un zorunlu aidatları almaması yine bir kolaylaştırıcı çözüm olabilir.Oysa aidatı ödenmedi diye KOBİ’ler TOBB tarafından icraya veriliyor.

DEMOKRASİLERDE MESLEK KURULUŞUNA ZORUNLU ÜYELİK OLMAZ

Dünyada pek çok ülkede meslek örgütlerine zorunlu üyelik yok. Maalesef Türkiye’de böyle bir zorunluluk var. AKP iktidarı Anayasanın pek çok maddesini değiştirdi. Nedense meslek odalarına zorunlu üyeliği içeren 135’in maddeye dokunmadı. Ve zorunlu üyelik nedeniyle toplanan zorunlu aidatların kullanımı da üyeler lehine olamadı. Hal böyle olunca TOBB üyelerine yardımcı olacağına yük haline geldi.

TOBB ÜYESİNİ İCRAYA VERMESİN

Bu arada TOBB üyesi KOBİ ‘lerin talepleri şöyle bari 2015 ve 2016 aidatları alınmasın. Bir de bu nedenle icra dairelerinde dolaşmayalım,avukata,icra dairesine gereksiz para ödemekten kurtulalım diyorlar.



TARAF